Publicació de l’OMS sobre la situació global del dengue

L’Organització Mundial de la Salut va publicar el mes de desembre passat un article sobre la situació mundial del dengue. Segons aquest organisme internacional, “la incidència mundial del dengue ha augmentat notablement en les darreres dues dècades, fet que planteja un important desafiament per a la salut pública“. Del 2000 al 2019, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va documentar un augment de deu vegades en els casos reportats a tot el món, passant de 500.000 a 5,2 milions. L’any 2019 va marcar un pic sense precedents, amb casos reportats que es van estendre per 129 països.

Des de principis del 2023“, diu l’article, “la transmissió en curs, combinada amb un augment inesperat dels casos de dengue, ha donat lloc a prop d’un màxim històric de més de cinc milions de casos i més de 5.000 morts relacionades amb el dengue reportades a més de 80 països/territoris i cinc regions de l’OMS: Àfrica, Amèrica, Àsia sud-oriental, el Pacífic occidental i les regions de la Mediterrània oriental a nivell mundial”.

Per l’OMS, “hi ha diversos factors associats amb el creixent risc de propagació de l’epidèmia de dengue”. Entre aquest factors hi ha la distribució canviant dels vectors (principalment Aedes aegypti i Aedes albopictus); les conseqüències del fenomen del Niño el 2023 i el canvi climàtic (que condueixen a un augment de les temperatures i les altes precipitacions, la humitat, entre d’altres); sistemes de salut fràgils enmig de pandèmies com la covid-19, inestabilitat política i financera als països que s’enfronten a complexes crisis humanitàries i alts moviments de població.

Pel que fa a la incidència de la malaltia a Europa, l’OMS afirma que “el dengue no és endèmic a la Regió Europea de l’OMS i els casos estan principalment relacionats amb els viatges“; no obstant això, des del 2010 s’han reportat casos autòctons a diversos països de la regió, entre ells Croàcia, França, Israel, Itàlia, Portugal i Espanya.

Podeu veure l’article sencer clicant en aquest enllaç.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari