Augment de casos de criptosporidiosi el 2023

El Ministeri de Sanitat va detectar, entre juliol i setembre del 2023, un increment extraordinari de casos i brots de criptosporidiosi a la majoria de les comunitats autònomes de l’estat espanyol. De fet, fins a finals de l’octubre passat se n’havien notificat 3.400 casos, en comparació amb una mitjana de 569 casos anuals en el període entre el 2016 i el 2022.

L’augment de casos d’aquest zoonosi de transmissió fecal-oral es va vincular tant al consum d’aigua de xarxes d’abastiment com a l’ús de piscines i aigües recreatives. La criptosporidiosi és provocada pel paràsit Cryptosporidium spp., un dels més rellevants a la Unió Europea dels que es transmeten per l’aigua. Es poden trobar en tot tipus d’espais aquàtics, ja siguin naturals o artificials, i són molt resistents a les condicions ambientals, de manera que poden contaminar fàcilment tant l’aigua com el sòl.

La malaltia provoca febre, dolors intestinals i diarrea.

Els experts associen aquest increment extraordinari de casos a les condicions climàtiques extremes d’aquest estiu a tot l’estat, com ara onades de calor o pluges intenses i inundacions . Tot i això, no es descarta que la transmissió s’hagi pogut produir per aliments contaminats.

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari