Dificultats per trobar professionals especialitzats al sector de la salut ambiental

Des d’ADEPAP advertim que cada cop costa més trobar professionals especialitzats per a fer les tasques requerides pel sector. La normativa exigeix una formació i uns coneixements específics i, en el cas de titulats d’algunes carreres universitàries –que sí que poden exercir en l’àmbit de la salut ambiental- els falten coneixements especialitzats.

La feina dels professionals de la salut ambiental ha evolucionat molt al llarg dels anys. Els primers carnets qualificats de control de plagues es van lliurar l’any 1997, després d’un curs que responia a una normativa de l’any 1994. Més endavant, al 2010, arran d’un Reial Decret, es va exigir una formació reglada amb moltes més hores de dedicació, cosa que implica, fins a dia d’avui, una formació tècnica molt més completa.

El cas és que, tot i que cada any es programen formacions específiques que acostumen a esgotar les places, “encara fem curt de professionals especialitzats”, explica Quim Sendra, president d’ADEPAP. “Moltes de les persones que es matriculen al curs de Nivell II, que permet obtenir el certificat de professionalitat de Serveis per al control de plagues, ja treballen en el sector però volen millorar la posició dins les seves empreses”. En el cas de persones que no provenen del sector, “en acabar el curs tots troben feina molt aviat, perquè aquest perfil va molt buscat”.

Justament aquest mes de desembre comença una nova formació del curs de Nivell 2 SEAG0110, de Serveis per al control de plagues, organitzat per ADEPAP i l’Escola Empresa de Salesians de Sarrià. El curs permet assolir les competències per obtenir aquest certificat de professionalitat amb l’objectiu que els titulats puguin preparar, transportar i aplicar mitjans i productes destinats al control de plagues en condicions de salut i seguretat.

Aquest certificat de professionalitat, doncs, capacita per aplicar biocides o per realitzar diagnòstics de situació, planificar i avaluar riscos, supervisar tractaments i definir mesures a adoptar, així com assegurar l’acompliment de les obligacions de caràcter tècnic dels tractaments amb els diferents tipus de biocides. És a dir, que “fa que els qui l’obtenen puguin accedir ràpidament al mercat laboral, ja que es tracta d’un perfil altament demandat pel sector i del qual actualment no disposem”, explica Sendra.

Segons el president d’ADEPAP, “els professionals que efectuem desinfeccions i que treballem en control de plagues som especialitzats i només utilitzem els biocides adequats, aquells que les administracions públiques europees i estatals han aprovat específicament per a cada actuació i que, a més, cal saber com preparar, transportar i aplicar”. La formació específica és, doncs, imprescindible. Cal tenir present, també, que “aquests productes només els poden utilitzar les empreses inscrites al registre corresponent (ROESB)”, aclareix.

Fins que no es va establir una normativa específica per als professionals de la salut ambiental, explica Quim Sendra, “el nostre sector era força ‘ocultista’, on cada empresa feia servir les seves fórmules i no les compartia”. “Moltes d’aquestes empreses eren de tradició familiar, feia tota una vida que hi treballaven i tenien el coneixement de l’experiència”. Per Sendra, “no hi ha dubte que calia unificar procediments, criteris, fórmules, eines, tècniques, etc. L’obligatorietat d’aplicar protocols d’actuació, seguiment o traçabilitat fa que tot sigui més clar i que el punt diferencial ara sigui el servei i la millor aplicació possible dels coneixements”.

D’altra banda “tot i que hi ha titulats universitaris i de formació professional que poden exercir com a professionals de la salut ambiental, pel que fa als serveis de control de plagues i desinfeccions no tenen la preparació especialitzada que requerim i això caldria solucionar-ho amb alguna formació específica per a aquests perfils”, explica Sendra.

Si teniu interès a inscriure-us al proper curs de Nivell 2, que començarà aquest mes de desembre, cliqueu aquí.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari