Xerrada tècnica Ultraviolats i innovació (Josep Parnau, Killgerm), a l’AGO d’ADEPAP

Josep Parnau, director tècnic de Killgerm, va impartir la xerrada tècnica Ultraviolats i innovació, el 25 de març passat, en el marc de l’Assemblea General Ordinària d’ADEPAP.

Parnau va descriure les característiques de la llum i va relacionar com podien inferir en l’atracció dels insectes voladors en base a la seva biologia. Va explicar que l’ús de la llum per a fer trampes d’insectes voladors no és una cosa nova i que estan documentats aparells d’aquest tipus des de l’època romana, en què es feien amb làmpades d’oli o espelmes. Va ser “a finals del segle XIX que, amb la invenció de la bombeta, es van començar a fer servir trampes amb llum blanca”. Tot plegat va provocar l’estudi sobre quin tipus de llum i color eren els més pertinents per atraure insectes voladors “i ja al segle XX es va establir la llum ultraviolada com la més adequada”, segons el director tècnic de Killgerm.

“La radiació electromagnètica es propaga a través de l’espai trasnportant energia d’un lloc a un altre” i aquesta radiació “son les ones electromagnètiques que es propaguen a la velocitat de la llum”, va explicar Parnau. Una de les formes de manifestar-se d’aquest tipus de radiació són els ultraviolats.

La llum ultraviolada es divideix en diversos rangs, però per a ser efectiva per atraure insectes ha d’emetre en 365nm.

Hi ha diverses lámpares que poden produir llum ultraviolada. Segons Parnau, cal anar amb molt de compte ja que “si no s’utilitzen els tubs correctes, la llum pot produir efectes nocius per a les persones com cremades a la pell i als ulls”, com és el cas de tubs UVC, que comporten grans riscos per a la salut.

Per al director tècnic de Killgerm, els tubs UVA LED estan destinats a substituir les lluminàries fluorescents en el futur, tot i que, ara per ara, encara cal treballar-hi perquè emeten amb molta intensitat i de forma molt direccional (poc homogènia). Quan aquests esculls siguin superats, utilitzar aquesta tipologia de tubs permetrà un estalvi energètic i de cost econòmic, però també seran més respectuosos amb el medi ambient.

Pel que fa als aparells de llum ultraviolada, n’hi ha de dos grans tipus: els de taula adhesiva i els d’electrocució. El el cas dels de taula adhesiva, el gran desaventatge és, segons Parnau, “comptar les captures, que és una feinada si s’ha de fer manualment”. El director tècnic va donar algunes claus per fer-ho, tot i que requereix força temps.

Per tot això, l’expert va explicar que, aprofitant tecnologia ja existent, s’ha dissenyat un aparell -el FlyDetect- que compta automàticament els insectes voladors capturats alhora que “fa fotos de les taules y permet mantenir un registre històric temporal i se’n pot fer un monitoratge telemàtic”.

Els membres d’ADEPAP poden consultar la presentació sencera clicant en aquest enllaç.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari