Un estiu de rates a Catalunya

Les rates han protagonitzat les plagues d’aquest estiu a Catalunya. Durant els confinaments de la ciutadania per la pandèmia, aquests animals, que solien evitar la presència humana, van acostumar-se a campar al seu aire, han perdut la por al contacte amb les persones i, arran d’aquest canvi d’hàbits, ara s’han fet seus els carrers, especialment a les grans ciutats.

En els darrers anys a Catalunya ja s’havia detectat un increment sostingut d’incidències amb la rata grisa (Rattus norvegicus) i de presència de rata negra (Rattus rattus) als entorns urbans, on habitualment no se’n solien veure d’aquesta última espècie. L’increment de les restriccions d’ús d’alguns productes biocides (rodenticides-raticides, concretament), sumat a la gran capacitat d’adaptació d’aquests organismes i a les resistències que van apareixent a algunes matèries actives, fa que cada vegada sigui més complex mantenir les poblacions sota els llindars de tolerància establerts. Això, sumat al canvi d’hàbits abans esmentat, ha fet que hagi augmentat la població de rates, però també que la sensació és que n’hi ha encara moltes més de les que es veien fa uns anys.

Quim Sendra, president d’ADEPAP, ja va alertar a principis d’estiu, amb motiu del Dia Mundial del Control de Plagues (6 de juny) que “les plagues de rates, que només haurien de poder tractar els professionals especialitzats, són molt nocives per a la salut ambiental, ja que es tracta d’una espècie que pot transmetre malalties zoonòtiques, és a dir que es transmeten d’animal a persona i viceversa. “Una bona salut ambiental, especialment en àmbits molt concrets com el sanitari o l’alimentari, passen per combinar la prevenció i el control de plagues amb desinfeccions professionals especialitzades”, afirmava Sendra.

A banda dels rosegadors, enguany també hi ha hagut plagues de paneroles i de xinxes de llit. Pel que fa als mosquits, les plagues s’han concentrat a ciutats i comarques concretes, i allà on les plugues han estat més intenses.

Pdeu llegir la nota de premsa sencera a NP ADEPAP balanç plagues estiu 2022_set2022

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari