Salut ambiental i alimentació

Alimentació, salut ambiental i medi ambient són àmbits estretament relacionats. Les conseqüències del canvi climàtic afecten els cultius i els aliments que consumim. I això repercuteix directament a l’alimentació i, en conseqüència, afecta la nostra salut.

Segons l’estudi de la revista científica The Lancet (2019) “Aliments, Planeta i Salut. Dietes saludables a partir de sistemes alimentaris sostenibles”, “les dietes poc saludables representen actualment un major risc per a la morbiditat i la mortalitat que la suma de les pràctiques sexuals sense protecció, l’alcohol, les drogues i el tabac. La producció mundial d’aliments amenaça l’estabilitat climàtica i la resiliència de l’ecosistema i constitueix el major impulsor de degradació mediambiental i transgressió dels límits planetaris. Tot plegat, el resultat és greu. Es necessita urgentment una transformació radical del sistema alimentari global.”

El canvi climàtic, cada cop més evident, afecta de manera directa els cultius i els aliments de què disposem. Cal tenir present que la producció dels aliments que consumim també genera un impacte en el medi ambient i provoca contaminació, ja que esgotem recursos naturals.

Tots els aliments requereixen l’ús d’aigua i energia tant si són transformats durant el procés de tractament i elaboració com si no. En el cas dels aliments a base de proteïnes animals, l’ús d’aquests recursos és encara més intensiu i, per tant, també és major l’afectació per a l’entorn.

Així doncs, en termes de sostenibilitat, sempre és millor decantar-se pel consum de proteïnes vegetals enlloc d’animals. Els aliments d’origen vegetal tenen un impacte menor sobre el canvi climàtic perquè generen menys gasos d’efecte hivernacle, necessiten menys recursos per a la producció que els d’origen animal i, a més, el seu cultiu és una peça clau per a la fertilitat de la terra.

Cal tenir en compte que l’impacte del canvi climàtic a l’agricultura perjudica també la disponibilitat i l’accés a determinats aliments, cosa que afecta de manera directa a la salut de les persones. A l’estudi de The Lancet abans esmentat s’indica que els sistemes de producció d’aliments provoquen aproximadament entre el 25-30 % de l’efecte hivernacle. Per tant, l’alimentació influeix en el canvi climàtic i aquest alhora afecta l’agricultura: augmenta la temperatura terrestre mitjana, es produeixen canvis bruscs pel que fa a les pluges, més inundacions, més sequera, etcètera.

El canvi climàtic, per tant, afecta la supervivència de determinades espècies animals, o d’una mateixa espècie d´insectes, animals o altres organismes, fins i tot provocant-ne -en alguns casos- una superpoblació i diversos tipus de perjudicis. Tot plegat posa al punt de mira la disponibilitat d’alguns aliments i també suposa un greu risc per a la salut de les persones.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari