Resposta de les administracions públiques sobre la priorització en vacunació contra la COVID- 19

ADEPAP ha rebut recentment resposta de les administracions públiques en relació a la petició que vam fer arribar el passat mes de gener tant al Ministeri de Sanitat com al Departament de Salut de la Generalitat sobre la priorització dels professionals de control de plagues en la propera fase de la vacunació. Podeu veure la informació sobre les cartes enviades per ADEPAP aquí.

De la resposta del Ministeri en destaquem la següent afirmació: “estamos de acuerdo en que las personas que trabajan realizando control de plagas son un sector de infraestructura crítica, pero el número de dosis es limitado y es necesario establecer un orden”.

En ambdós escrits de resposta es relacionen els criteris i les fases establertes de vacunació, així com les priorització de grups de població en la primera etapa:
Grup 1: Residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de gent gran i d’atenció a grans dependents
Grup 2: Personal de primera línia en l’àmbit sanitari i sociosanitari
Grup 3: Un altre personal sanitari i sociosanitari
Grup 4: Persones considerades com a grans dependents (grau III de dependència, és a dir, amb necessitat d’intenses mesures de suport) que no estiguin actualment institucionalitzades

Ambdues institucions posen de manifest que la quantitat de vacunes disponibles és limitada i que hi ha canvis en la planificació i subministrament respecte de les dosis inicialment previstes. Aquest subministrament, però , s’espera que anirà augmentant progressivament, cosa que permetrà abordar “altres grups prioritaris a la vacunació” i “també incrementar els punts de vacunació”.

Cal tenir present que, a Catalunya, actualment , “les dosis de vacuna disponibles s’han d’utilitzar per completar la vacunació de les persones dels grups 1 i 2; després de completar aquests grups i en la mesura que hi hagi més disponibilitat de dosis, es podran de vacunar els grups 3 i 4”.

Un cop vacunats aquests grups, es passarà a vacunar les persones de 80 i més anys. La resta de grups de persones a vacunar en la segona etapa encara no s’han fet públics, tot i que es preveu que seran “la resta de persones de major edat, les persones amb patologies que condicionen un pitjor pronòstic en cas d’infecció pel SARS-CoV-2 i els treballadors dels serveis essencials”. També cal tenir present que les autoritats sanitàries afirmen que ja s’ha iniciat la segona etapa de vacunació simultàniament a la primera, tot i que encara no poden donar detalls dels col·lectius específics.

Com que des del Ministeri se’ns reconeix con sector d’infraestructura crítica, des d’ADEPAP confiem que se’ns tindrà en compte en la priorització durant aquesta segona fase de vacunació. En qualsevol cas, mantindrem informats els nostres associats de les gestions que es vagin fent al respecte.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari