Augmenten els residus de rodenticides anticoagulants trobats en òlibes

Les òlibes (Tyto alba) pateixen actualment moltes amenaces. La més gran, com passa amb moltes espècies, és la pèrdua dels seus hàbitats a causa de l’activitat humana.

Però un altre factor important que amenaça aquestes aus i en provoca un important declivi és l’augment i el mal ús de verí rodenticida o “verí per a rates”, ja que aquest no només perjudica els rosegadors, sinó que també pot danyar la vida salvatge i les mascotes, ja sigui intencionadament o no.

Les estadístiques de seguiment d’aus depredadores mostren que l’any 1983 la proporció d’òlibes mortes que es va trobar amb residus de rodenticida era del 5%; el 2010, aquest percentatge havia augmentat fins a un sorprenent 91%. L’organització britànica Barn Owl Trust, que treballa per a la conservació d’aquestes aus, afirma que entre el 80% i el 90% de les granges al Regne Unit fan servir rodenticides. El problema resideix en el fet que la majoria de grangers no són conscients del risc que això suposa per a la vida salvatge i les mascotes. Alguns cobreixen l’esquer perquè altres animals no s’enverinin, però els rosegadors enverinats triguen entre 3 i 14 dies a morir un cop ingereixen el verí. Mentre això no passa, sovint aquests rosegadors són menjats pels depredadors, que s’enverinen secundàriament.

A diferència de molts altres rapinyaires, les òlibes no són territorials, de manera que poden viure molt a prop les unes de les altres. Són excel·lents caçadores i sovint cacen més del que necessiten. I solen tenir famílies nombroses. L’ús de verí per a rosegadors és contraproduent no només perquè enverina l’au que se n’alimenta, sinó perquè també impedeix que aquesta au i “la seva família” n’eradiquin moltíssims més.

Cada cop són més les organitzacions i persones que prenen mesures per promoure un control de plagues més segur, educar el públic sobre els problemes amb el verí per a rates i proposar opcions més segures per desfer-se dels rosegadors no desitjats. Per exemple, a Califòrnia s’estan fent avenços amb el Departament de Regulació de Plaguicides de l’estat que inculca una nova norma que impediria els consumidors comprar molts tipus de pesticides per a ús domèstic a causa del dany potencial per a les mascotes i la vida salvatge.

Des d’ADEPAP es recomana sempre comptar amb professionals especialitzats per fer un control integrat de plagues i actuar per eradicar-les de la manera més responsable i sostenible possible, tenint cura del Medi Ambient i la seguretat i la qualitat de vida de les persones.

Fonts: Ian Somerhalder Foundation i Barn Owl Trust

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari