El Regne Unit prohibeix l’ús de paranys adhesius a partir de 2024

El Regne Unit va aprovar l’any 2022 una normativa, que es farà efectiva el 2024, que prohibeix l’ús de paranys adhesius. Una vegada que la prohibició entri en vigor, s’exigirà una llicència a qualsevol persona d’Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord per utilitzar aquest tipus de trampes, inclosos els controladors de plagues.

La normativa estableix que es pot concedir una llicència en virtut d’aquesta secció (una “llicència de parany de cola”) i autoritzar un controlador de plagues especificat o descrit en la llicència a dur a terme actuacions amb aquests paranys amb la finalitat de preservar la salut pública o la seguretat pública. Si no es disposa d’aquesta llicència, aquest tipus d’actuacions constituiran un delicte tipificat.

En el cas de Gal·les, però, el govern ha publicat una llei que cobreix la prohibició de l’ús de plaques adhesives per a rosegadors en tot el territori, sense excepcions per als controladors de plagues, i que entrarà en vigor l’octubre de 2023

Pel que fa a Catalunya, que va ser una de les primeres regions que va impulsar una llei protecció dels animals (la Llei 22/2003, de 4 de juliol), en aquesta primera de publicació de caràcter general prohibia “l’ús de coles o substàncies enganxoses com a mètode per a controlar animals vertebrats”. Tot i així, gràcies a una intervenció d’ADEPAP, en la modificació de la Llei de protecció dels animals que es va fer el 2006, es va introduir la següent modificació en l’Article 9.2. Control de poblacions d’animals: “Pel que fa als ocells, els mètodes de captura són els prevists a la normativa comunitària i legislació bàsica estatal. Pel que fa als rosegadors, excepcionalment, és podin utilitzar substàncies enganxoses per al control de plagues si per qüestions sanitàries, de seguretat o d’urgència és justifica la necessitat i sempre que aquesta activitat no pugui afectar cap espècie protegida ni el medi natural. Aquesta activitat només pot ser duta a terme per personal professional, en llocs tancats i adoptant els mesuris adequades per evitar al màxim el patiment de l’animal“.

Actualment la legislació vigent en aquest àmbit és el Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals i que es pot consultar aquí.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari