Registrats els primers casos de grip aviària en humans

El primer cas humà conegut de grip aviària H5 als Estats Units ha aparegut en una persona de Colorado, segons van informar a finals d’abril els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, per les sigles en anglès).

La persona va donar positiu a la prova del virus de la grip aviària A(H5) i va participar en el sacrifici d’aus de corral presumptament afectades per la grip aviària H5N1, van explicar els CDC en un comunicat. El pacient va informar que el seu únic símptoma va ser la fatiga durant uns dies i que des de llavors s’ha recuperat, tot i que la persona va ser aïllada i tractada amb el medicament antiviral contra la grip oseltamivir.

Els virus H5N1 s’han trobat en aus comercials i de patis dels Estats Units a 29 estats i en aus silvestres en 34 estats des que els CDC van començar a vigilar la malaltia entre les persones exposades als virus a finals de 2021.

Font: Imatge de <a href=”https://www.freepik.es/foto-gratis/gallina-alto-angulo-sentada-heno-granja_28475373.htm#query=gallina&position=0&from_view=search&track=sph”>Freepik</a>

El segon cas d’H5N1 en humans

El cas de Colorado és el primer registrat als Estats Units i el segon a nivell mundial. El gener del 2022, l’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKHSA) va confirmar el virus H5N1 en una persona asimptomàtica que va tenir contacte directe amb aus infectades.

“El cas es va detectar després que l’Agència de Salut Animal i Vegetal (APHA) identifiqués un brot per H5N1 en ocells. La infecció humana es va identificar a través del seguiment de rutina que es realitza en qualsevol persona que tingui contacte proper amb aus infectades. Totes les aus infectades van ser sacrificades”, va informar l’organisme. L’anàlisi de laboratori va confirmar que el virus és del subtipus H5 que es troba a les aus. A més, a tots els contactes del cas, incloses les persones que van visitar les instal·lacions, se’ls va fer un test i no es va detectar una transmissió posterior.

La Xina va detectar primer cas de grip aviària H3N8 en humans

La Comissió Nacional de Salut de la Xina va informar també el 26 d’abril sobre el primer cas d’una altra variant de grip aviària, la H3N8, en humans. Es tracta d’un nen de quatre anys que va desenvolupar febre i altres símptomes semblants als del refredat comú el 5 d’abril. Posteriorment, el pacient va ser ingressat a un hospital el 10 d’abril i es va confirmar que va contreure la influença. Després d’un estudi del Centre per al Control i Prevenció de Malalties de la Xina, es va determinar que era grip aviària, en la variant H3N8.

Recomanacions dels experts per evitar contagis

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties recomanen que les persones han d’evitar el contacte amb aus que semblin malaltes o mortes. A més, no han de tenir contacte amb superfícies que semblin estar contaminades amb excrements d’aus silvestres o domèstiques. Si cal manipular aus malaltes o mortes, és important fer servir guans i després rentar-se bé les mans amb aigua i sabó. També fer servir mascareta i protecció per als ulls.

En qualsevol cas, ADEPAP recomana comptar amb professionals especialitzats per a fer desinfeccions professionals tant de manera periòdica com en casos de malalties que es propaguen per contaminació de superfícies.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari