Paneroles, mosquits tigre i rates, les plagues d’aquest estiu a Catalunya
ADEPAP, amb motiu del Dia Mundial del Control de Plagues (6 de juny), vol conscienciar de la importància de prendre mesures preventives i confiar en professionals especialitzats per combatre les plagues. La panerola americana serà la protagonista de les plagues d’aquest estiu a Catalunya, a causa de la sequera persistent —malgrat les pluges dels darrers dies— i les temperatures elevades de la primavera. La pujada de les temperatures farà aparèixer també, com és habitual, els mosquits tigres i les rates; el turisme i els viatges internacionals contribuiran a la proliferació de les xinxes de llit.
La plaga que es preveu més present aquest estiu és la de la PANEROLA DE CLAVEGUERAM, especialment la panerola americana (Periplaneta americana), de color marró i la que trobem més habitualment. Aquestes paneroles provenen de la xarxa de clavegueram i es poden trobar a tota mena d’edificis.
També trobarem aquest estiu l’altra panerola de clavegueram, la panerola oriental (Blatta orientalis, de color negre), així com la panerola del cafè —o alemanya (Blatella germanica)— de color més clar —rossa— i més usual a l’interior dels habitatges i en l’àmbit de la restauració.
Les paneroles viuen i s’alimenten en llocs on hi ha brutícia, i per això poden causar contaminació amb bacteris —com ara la salmonel·la— sobre superfícies i aliments, cosa que incrementa el risc de malalties i al·lèrgies. La millor prevenció és la neteja i el manteniment de tot el sistema de canonades, desguassos i arquetes del clavegueram.
Mosquit tigre, l’insecte molest que apareix cada estiu
Tot i l’escassedat de pluges, l’estiu del 2023 tornarà a aparèixer amb força el MOSQUIT TIGRE (Aedes albopictus), que és el que pot provocar més molèsties a les zones urbanes. Quim Sendra, president d’ADEPAP, explica que “fins i tot en un context de sequera, és un mosquit que viu i s’aprofita de l’activitat humana perquè en té prou amb petites acumulacions d’aigua per reproduir-se. “El seu hàbitat larvari són desguassos, gerres, testos, platets, galledes i altres petits tolls i recipients a l’aire lliure amb petites quantitats d’aigua; així doncs, cal evitar que quedi aigua en aquests petits col·lectors”. També és important “instal·lar mosquiteres als habitatges (finestres, portes i altres obertures), vestir peces de màniga llarga i pantalons llargs i utilitzar repel·lents d’insectes sense abusar-ne”, recorda Sendra.
També hi haurà el mosquit comú (Culex pipiens), però la seva aparició es concentrarà sobretot en aquelles zones on puguin produir-se precipitacions més freqüents i abundants, i en zones amb grans masses d’aigua, prop de rius, llacs, estanys, etc., ja que, junt amb la calor, els mosquits comuns necessiten força aigua per reproduir-se.
Totes dues espècies de mosquits poden transmetre malalties. Als seus països originaris, el mosquit tigre és causant de malalties com el dengue, la febre groga, el zika i el chikungunya. “A casa nostra els casos d’aquestes malalties provocades per vectors del mosquit tigre són majoritàriament importats, però cal no oblidar que poden causar brots autòctons”, recorda el coordinador tècnic d’ADEPAP, Luis Lozano.
El Dr. Rubén Bueno, expert en ecologia de vectors de malalties i el seu control, afirma que “cal començar a canviar la manera d’abordar els vectors ara que encara no són una greu amenaça per a la salut pública com passa en altres llocs”; així podrem “estar més preparats per a quan aquestes possibles situacions més greus arribin, com ja ha passat en d’altres països”.
Rata comuna, una plaga urbana de tot l’any
La rata grisa —o rata comuna— (Rattus norvegicus) es troba principalment en entorns urbans. És omnívora i pot desplaçar-se fins a una distància de 50 metres per cercar aliment i/o aigua. Té costums excavadors i hàbits nocturns i, en ser un animal de sang calenta està activa i és reproductiva tot l’any.
Com tots els animals, les rates tenen tres requeriments primaris per viure: aliment, aigua i refugi. L’eliminació d’alguns o de tots aquests requeriments forçarà les rates a marxar. Luis Lozano explica que cal tapar amb materials resistents a les rates “qualsevol obertura superior a 12 mil·límetres, ja que marges de portes i finestres, orificis d´entrada de canonades, orificis de ventilació, etc. en són possibles punts d´entrada”. D’altra banda, “el sanejament és l’altra mesura preventiva per a un correcte control d’aquests animals”.
Cada cop és també més habitual la presència de rata negra (Rattus rattus) als entorns urbans, on habitualment no estàvem acostumats a trobar-ne. Aquesta espècie escala més fàcilment i pot pujar les parets amb l’ajut de cablejats, sortints o petites esquerdes dels edificis.
Una altra plaga habitual de l’estiu: les xinxes de llit
La mobilitat de les persones en viatges internacions, i especialment del turisme, farà tornar una de les plagues que no para d’augmentar a Catalunya (amb l’excepció dels anys de pandèmia de la covid-19): les XINXES DE LLIT (Cimex lectularius) que, en la majoria de casos, arriben a les cases transportats en la pròpia roba o les maletes de viatge.
Sendra afirma que les plagues d’aquest insecte “són força difícils d’eliminar, ja que durant el dia la xinxa s’amaga en racons, esquerdes de la fusta o plecs de roba, especialment als matalassos i sofàs, i surt a la nit a xuclar sang”. Pel que fa a la població en general, el president d’ADEPAP recomana als viatgers que “revisin a fons les estances on passaran la nit, així com les maletes al tornar a casa i rentin la roba que s’ha utilitzat durant el viatge a la màxima temperatura possible”.
Per Quim Sendra, president d’ADEPAP, “l’estiu passat ja vam tenir una temporada de plagues molt llarga, però enguany ha començat fins i tot abans per les condicions meteorològiques i ja fa setmanes que han començat a aparèixer”. De fet, “a causa del canvi climàtic, l’aparició de plagues tendeix a desestacionalitzar-se i cada cop són més presents durant més mesos a l’any”, afegeix. “L’augment de temperatures fa que els cicles biològics de les espècies s’accelerin i hi hagi més reproduccions amb taxes més altes d’individus resultants”. Tot plegat, “sumat a les resistències als productes biocides, fa que les plagues siguin cada cop més abundants”, diu Sendra.
Per això, “la prevenció és una de les mesures més importants per controlar les plagues que puguin afectar Catalunya”, per la qual cosa “el millor és comptar amb professionals especialitzats per combatre-les”, recomana Sendra. I, “tot i que a casa nostra la situació no és encara preocupant, no podem perdre de vista que alguns insectes i mamífers —com ara els mosquits i les rates— són transmissors de malalties”.
Podeu veure el dossier de premsa amb la informació ampliada aquí: Dossier Premsa ADEPAP plagues estiu 2023_juny2023
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!