Augmenten les plagues de paneroles amb l’arribada de la calor

Com cada estiu a Catalunya, s’espera que una de les plagues que apareixerà amb més intensitat sigui la de panerola de clavegueram, tant les paneroles marrons (Periplaneta americana), les més habituals, com les orientals (Blatta orientalis), de color negre. També les paneroles del cafè (Blatella germànica) de color més clar –rosses- i més usuals a l’interior dels habitatges i en l’àmbit de la restauració, sorgiran amb força els propers mesos.

Aquestes tres són les paneroles més freqüents i comunes que es poden trobar a Catalunya, tot i que n’existeixen unes 4.600 espècies arreu del món.

Les paneroles poden causar contaminació creuada sobre superfícies i aliments pels hàbitats que freqüenten, alhora que també poden incrementar el risc de provocar malalties i generar al·lèrgies.

Les mesures preventives més efectives contra aquesta plaga són principalment la neteja i el manteniment de tot el sistema de canonades i d’arquetes del clavegueram.

En l’àmbit domèstic, es important mantenir els aliments emmagatzemats en contenidors estancs, galledes de les escombraries que tinguin una tapa hermètica, la neteja freqüent i escrupolosa de la cuina i aspiracions regulars. També s’haurien de reparar potencials fuites d’aigua, com aixetes que gotegen. És també necessari segellar amb productes com ciment o massilla qualsevol possible punt d’entrada, com ara els forats entre armaris de la cuina, les canonades, les finestres i les portes.

Cal tenir present que algunes espècies de paneroles són molt resistents i poden sobreviure a baixes temperatures, tot i que prefereixen els climes càlids i és a l’estiu quan són més actives. La panerola americana, a més, pot viure prop de tres mesos sense menjar i un mes sense aigua.

ADEPAP desaconsella l’ús d’insecticides domèstics, ja que poden traslladar la plaga a altres llocs. Per això, si algun particular descobreix una plaga de paneroles, es recomana recórrer a empreses especialitzades de control de plagues. Des de l’associació s’insisteix que, per a combatre les plagues, sempre és millor comptar amb els professionals especialitzats, ja que alguns insecticides domèstics mal usats poden arribar a ser un problema per a la salut de les persones, no sempre són efectius i acaben tenint un cost econòmic elevat.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari