Un estiu amb molts mosquits, a més de paneroles i rates
Aquest serà un estiu de mosquits a Catalunya. Una primavera plujosa i amb temperatures molt elevades fa preveure l’arribada, amb força, d’aquesta plaga d’insectes. D’altra banda, la calor farà aparèixer també, com és habitual, les paneroles i les rates i altres rosegadors. Des d’ADEPAP es vol fer èmfasi que es tracta, en la majoria dels casos (mosquits i rosegadors, especialment), d’espècies transmissores de virus i malalties.
Des de l’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental, ADEPAP, amb motiu del Dia Mundial del Control de Plagues (6 de juny) es recomana prendre mesures preventives i confiar en professionals especialitzats per combatre les plagues i per fer desinfeccions, actuacions altament necessàries i relacionades entre elles, per a garantir la seguretat i la salut ambiental en tots els àmbits de la vida quotidiana.
Amb motiu del Dia Mundial del Control de Plagues, que se celebra el 6 de juny, ADEPAP informa de les previsions de plagues per a l’estiu 2022. La prevenció és una de les mesures més importants per controlar les que puguin afectar Catalunya. El president de l’associació, Quim Sendra, recorda també que “cal tenir present que animals com els mosquits o les rates són transmissors de malalties”. “Els professionals de control de plagues i desinfecció fem un servei fonamental i necessari en la cura de la salut ambiental i, consegüentment, per a la qualitat de vida de les persones”.
L’estiu 2022 serà, sens dubte, una temporada de mosquits. Les freqüents precipitacions que hi ha hagut a Catalunya durant la primavera, així com les elevades temperatures, fan que els mosquits tinguin hàbitats de cria adequats en la fase larvària. Aquestes condicions afavoreixen, doncs, l’augment de les poblacions de mosquits adults, que són els que provoquen les principals molèsties a les persones amb les seves picades, així com amb la possible transmissió de virus i malalties. S’espera que augmenti especialment l’activitat del MOSQUIT TIGRE, però també del mosquit autòcton.
Paneroles i rates, plagues habituals
Com cada estiu a Catalunya, s’espera que una de les plagues que apareixerà també amb intensitat sigui la de PANEROLA DE CLAVEGUERAM, tant les paneroles marrons, les més habituals (Periplaneta americana), com les orientals (Blatta orientalis, de color negre). També les paneroles del cafè (Blatella germànica) de color més clar –rosses- i més usuals a l’interior dels habitatges i en l’àmbit de la restauració, sorgiran amb força els propers mesos.
D’altra, banda, un any més preocupa als experts l’aparició de plagues de ROSEGADORS, especialment de rates, que des de l’aparició de la pandèmia, s’han tornat més atrevides que mai. En menor mesura també s’ha detectat aquesta actitud més activa en el cas dels ratolins de bosc.
L’increment de les restriccions d’ús d’alguns productes biocides, sumat a la gran capacitat d’adaptació d’aquests organismes i a les resistències que van apareixent a algunes matèries actives, fa que cada vegada sigui més complex mantenir les poblacions sota els llindars de tolerància establerts. A tot plegat s’hi han sumat els confinaments i també restriccions de mobilitat durant un llarg període de temps que van provocar més presència de rates als carrers. Per tot plegat, s’han tornat més atrevides i agressives en la recerca d’aliment.
ADEPAP remarca que les plagues de rates, que només poden tractar les empreses i els professionals especialitzats, són molt nocives per a la salut ambiental, ja que es tracta d’una espècie que pot transmetre malalties zoonòtiques, és a dir que es transmeten d’animal a persona i viceversa. Un exemple n’és la verola del mico, que tot i detectar-se inicialment en aquests animals, també és present en altres primats i rosegadors, que la poden transmetre als humans.
Altres plagues que patirem aquest estiu. La mosca negra, les xinxes de llit i la mosca del vinagre són algunes de les plagues que també creixeran aquest estiu.
Espècies invasores. A finals d’estiu també es preveu que augmentin els casos de nius de VESPA ASIÀTICA (Vespa velutina ssp. Nigrithorax), un depredador que ataca l’abella de la mel, amb una gran capacitat d’adaptació, que creix any a any a casa nostra.
Pel que fa a noves espècies invasores de mosquits, els experts segueixen amb atenció l’arribada i expansió a l’estat espanyol de l’Aedes japonicus, provinent d’Orient, i de l’Aedes aegypti, originari d’Àfrica. Totes dues espècies, juntament amb el mosquit tigre, molt més present a casa nostra, són vectors de virus com el Dengue, el Chikungunya i el Zika.
Des de ADEPAP s’insisteix que, per combatre les plagues, sempre és millor comptar amb els professionals, ja que “alguns insecticides domèstics mal utilitzats poden arribar a ser un problema per a la salut de les persones, no sempre són efectius i acaben tenint un cost econòmic elevat”.
Així mateix, des d’ADEPAP es vol fa èmfasi que continuen actius els brots de malalties provocades per virus, com ara el SARS-CoV-2 en noves variants –que provoca la Covid-19- o la Grip A en humans, i la Grip Aviària –de la qual ja se n’ha detectat un primer cas de contagi en una persona als Estats Units- i la pesta porcina, en animals. En aquests casos, cal no oblidar la importància de les desinfeccions professionals especialitzades.
En la següent nota de premsa podeu veure aquesta informació de manera ampliada: NP ADEPAP plagues estiu 2022_juny2022_Vampliada
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!