Es detecten dos brots de pesta porcina africana (PPA) a Alemanya
Dues granges alemanyes han estat afectades recentment per la pesta porcina africana, segons es va saber a principis de juliol de 2022.
D’una banda, a la Baixa Saxònia, una granja amb 280 truges i al voltant de 1.500 garrins al municipi d’Emsbüren, al sud del districte d’Emsland. Les causes de com hi va entrar el virus encara s’estan investigant, però segons el Ministeri d’Agricultura de Baixa Saxònia, encara no s’ha vist una connexió entre el brot de pesta porcina africana a Emsland i el brot de pesta porcina africana a Uckermark, que és on s’ha detectat el segon brot.
El Ministeri d’Afers Socials, Sanitat, Integració i Protecció del Consumidor de l’Estat de Brandenburg ha anunciat que el nombre de porcs domèstics en què es va detectar pesta porcina africana al districte d’Uckermark i va ser confirmat pel laboratori de referència de la Friedrich- Löffler-Institute (FLI) era una població de porcs d’engreix amb aproximadament 1.300 animals.
La pesta porcina africana (PPA), que no afecta a l’ésser humà, és altament contagiosa i afecta al porc domèstic, al porc senglar europeu i al facoquer africà. Algunes formes del virus de la PPA, presenten un elevada virulència, que es caracteritza per febre elevada, anorèxia i hemorràgies a la pell i els òrgans interns podent arribar a produir la mort de l’animal en uns 2-10 dies. La mortalitat de la malaltia pot arribar a ser del 100%.
La PPA va entrar a l’est de la Unió Europea a finals del 2014. Des de Rússia es va estendre als països limítrofs d’Ucraïna i Bielorússia, des d’on es va propagar a països de la UE. Actualment, hi ha 15 països afectats a Europa, dels quals 11 són membres de la UE (en negreta) : Alemanya, Bèlgica, Grècia, Bulgària, Hongria, Letònia, Moldàvia, Polònia, Romania, Rússia (part europea), Sèrbia, Ucraïna, Eslovàquia, Lituània i Estònia.
De moment, Catalunya està lliure de la malaltia, ja que no s’han declarat focus ni en animals salvatges ni en domèstics.
La PPA és una malaltia inclosa dins de la llista de malalties terrestres notificables de l’Oficina internacional d’Epizoòties (OIE) i per tant de declaració obligatòria.
Podeu trobar més informació sobre la PPA en aquest enllaç.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!