Patògens emergents que podrien causar grans epidèmies

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va establir, l’any 2016, una llista dels 9 patògens que podien causar la pròxima pandèmia, segons informava el setembre passat la redactora científica Adelaida Sarukhan en un article al blog de l’Institut de Salut Global de Barcelona.

Aquests nous patògens són, en tots els casos, virus dels quals se’n sabia poc i per als quals no hi havia, en aquell moment, vacunes ni tractaments. I es consideren emergents perquè, “tot i que existeixen des de fa centenars d’anys en reservoris animals, es van identificar en les darreres dècades en provocar malalties en humans“. Aquests patògens son temuts per “la seva alta taxa de mortalitat” i perquè “malgrat la taxa de contagi pot ser baixa, certes condicions hospitalàries o mutacions genètiques podrien augmentar la facilitat amb què els transmeten entre persones”, explica Saruhhan.

Aquests patògens establerts per l’ONU com a possibles causants de pandèmies són el virus de l’Èbola i el de Marburg, el virus del Lassa, els virus causants de la febre hemorràgica de Crimea Congo (FHCC) i el de la febre de la Vall del Rift (FVR), els coronavirus causants de la Síndrome Respiratòria d’Orient Mitjà (MERS) i de la Síndrome Respiratori Agut Greu (SARS, molt similar del de la covid), i els virus Nipah i Hendra.

Els virus del chikungunya i del Zika, segons l’article, “no es van incloure a la llista quan aquesta es va fer, però es van designar com una amenaça seriosa que requereix una inversió més gran en recerca i desenvolupament).

L’OMS va incloure al 2018 a la llista de malalties emergents la malaltia X, per “cridar l’atenció sobre el fet que hi ha molts patògens encara desconeguts capaços de provocar una epidèmia o una pandèmia“, així com “de la necessitat de desenvolupar eines” per a lluitar contra famílies de virus en comptes de “centrar-se només en virus específics”.

Podeu llegir l’article sencer al blog de Institut de Salut Global de Barcelona en aquest enllaç.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari