Les paparres aprofiten l’electricitat estàtica per enganxar-se als hostes

La majoria dels animals terrestres acumulen de manera natural càrregues electrostàtiques; és a dir, generaran forces elèctriques que interactuen amb altres càrregues del seu entorn, incloses les que hi ha sobre o dins d’altres organismes. Tot i això, encara es desconeix força com aquesta electricitat estàtica que es produeix de manera natural influeix en l’ecologia i la història de vida dels organismes.

El que sí que se sap que és els mamífers, els ocells i els rèptils porten càrregues electrostàtiques. A l’estudi Static electricity passively attracts ticks onto hosts (Sam J. England, Katie Lihou, Daniel Robert), publicat el 30 de juny de 2023 a Current Biology, s’hi afirma que els paràsits d’aquestes espècies, “com ara les paparres, són atrets de manera passiva a les seves superfícies per forces electrostàtiques que actuen a través dels buits d’aire”.

Els autors expliquen que aquest mecanisme biofísic pot “ajudar aquests ectoparàsits a entrar en contacte amb els seus hostes, augmentant el seu “abast” efectiu perquè d’una altra manera són incapaços de saltar”. Les proves experimentals i teòriques mostren que la paparra Ixodes ricinus pot saltar la bretxa amb els seus amfitrions mitjançant camps elèctrics ecològicament rellevants.

“També trobem que aquesta interacció electrostàtica no està influenciada significativament per la polaritat del camp elèctric, revelant que el mecanisme d’atracció es basa en la inducció d’una polarització elèctrica dins de la paparra, a diferència d’una càrrega estàtica a la seva superfície”, explica l’estudi.

Aquestes troballes obren una nova dimensió a la comprensió de com les paparres, i possiblement molts altres organismes terrestres, troben i s’uneixen als seus hostes o vectors. Els autors afirmen, també, que “aquest descobriment pot inspirar noves solucions per mitigar els impactes econòmics, socials i de salut pública notables i sovint devastadors de les paparres en els humans i el bestiar”.

Pedeu consultar aquí l’estudi sencer: Static electricity passively attracts ticks onto hosts

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari