La papallona del boix, una plaga que s’expandeix amb força a Catalunya

La papallona del boix (Cydalima perspectalis) és una espècie invasora que s’alimenta de fulles de boix de jardins i boscos. Segons Informa la Generalitat de Catalunya en aquest document, “aquesta plaga és originària de les regions subtropicals humides de l’est de l’Àsia. L’any 2007, es va detectar per primera vegada en el sudoest d’Alemanya. A partir d’aquí, s’ha anat estenent pels països veïns del centre i sud d’Europa, seguint una progressió típica d’una espècie amb alta capacitat invasora. L’any 2014, es va trobar a Catalunya, a la població de Besalú (Girona)“.

Els efectes de la plaga són molt impactants perquè les erugues deixen els boixos absolutament defoliats, cosa que en compromet la capacitat de supervivència. Les erugues, tot i que provoquen molèsties, no són urticants ni perilloses per a les persones.

Actualment la plaga ja és present a 193 municipis de 23 comarques i continua avançant en direcció sud-oest i es preveu que acabi arribant a totesles zones on hi ha boixos. De fet, es calcula que només a Catalunya ja ha afectat unes 170.000 hectàrees, que representen un 31% del total de boixos, i que només la meitat dels arbres sobreviuen a un atac sever d’una papallona amb molta capacitat de reproducció.

Fa anys que es busca la forma d’eradicar la plaga de la papallona del boix i, des de fa poc, a la Garrotxa, els tècnics del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat hi estan provant un nou mètode. Injecten als boixos un compost químic que provoca la mort de les erugues que se’n mengen les fulles. És un tractament similar al que s’ha fet amb altres plagues, com la del morrut de les palmeres, amb resultats molt positius.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari