La panerola americana, la plaga d’aquest estiu a Catalunya

Les paneroles de clavegueram han estat la plaga més nombrosa d’aquest estiu a Catalunya. S’han fet molt visibles, sobretot a les zones urbanes, a causa de les temperatures elevades i sostingudes des de la primavera. De fet, aquest any les actuacions generalitzades contra la panerola americana, juntament amb l’alemanya i, tot i que en molta menor mesura, contra  l’oriental, s’han avançat dos mesos —a principis d’abril, quan habitualment s’hi  començava a treballar amb intensitat al juny. ADEPAP fa balanç de les plagues d’aquest estiu, en què també hi ha hagut mosquits, tot i que els habituals per a l’època de l’any, i xinxes de llit a causa de l’augment del turisme. D’altra banda, les rates són ja una plaga present durant tot l’any, tot i que a l’estiu es fan més visibles.

Com l’ADEPAP ja va anunciar arran del Dia Mundial contra les Plagues (6 de juny), enguany les actuacions generalitzades contra algunes plagues s’han avançat dos mesos. El canvi climàtic, que provoca que els hiverns siguin molt més suaus i que la calor arribi abans (enguany la temperatura mitjana de l’estiu ha continuat per sobre la mitjana habitual entre el 1991 i el 2020) i es perllongui en el temps, fan que les plagues d’insectes es desestacionalitzin i siguin presents cada cop durant més mesos l’any.

Així doncs, amb l’arribada de la calor, ja a principis de la primavera es van començar a detectar plagues de paneroles de clavegueram, especialment a les zones urbanes. I a l’estiu aquestes plagues no han parat de créixer convertint-se en un autèntic malson en algunes poblacions i barris de grans ciutats. Sens dubte, ha estat la plaga d’aquest estiu a Catalunya, com ja va advertir l’ADEPAP a principis de juny, i encara s’allargarà setmanes o mesos, especialment si les temperatures es mantenen altes o suaus durant la tardor.

Aquest estiu ha estat irregular pel que fa a les precipitacions, sec en algunes zones i moderadament plujós —amb quantitats superiors a la mitjana per a l’època de l’any— en d’altres, sobretot a l’inici de l’estació i a principis de setembre, cosa que hi ha afavorit també la presència de mosquits,  “tant del mosquit tigre (Aedes albopictus), que per proliferar en té prou amb petits basals o l’aigua que queda al fons de les torretes, cosa que els fa més proclius a aparèixer en zones urbanes; com de mosquit comú (Culex pipiens), que ha proliferat en zones on hi ha hagut més pluges o embassaments d’aigua”, explica Andreu Garcia. De tota manera, explica, “no ha estat un estiu crític pel que fa als mosquits”. “Cal destacar”, afegeix, “que la prevenció i els tractaments que s’han anat fent des de l’arribada de la calor han estat molt efectius”.

D’altra banda, com cada estiu, els desplaçaments internacionals a causa del turisme han reactivat les plagues de xinxes de llit, i continua l’increment de paparres, tant les de la família Ixodidae (paparres dures) com molt especialment la Hyalomma lusitanicum, vector de transmissió de la malaltia de Lyme o de la febre hemorràgica Crimea-Congo.

L’increment de les restriccions d’ús d’alguns productes biocides (rodenticides-raticides), sumat a la gran capacitat d’adaptació d’aquests organismes i a les resistències que van apareixent a algunes matèries actives, fa que cada vegada sigui més complex mantenir les poblacions de rates sota els llindars de tolerància establerts.

Poseu veure la nota de premsa sencera a NP ADEPAP balanç plagues estiu 2024_set2024

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari