L’OMS alerta que augmentaran els casos de la verola del simi

L’Organització Mundial de la Salut va advertir fa pocs dies que apareixeran més casos de verola del simi a mesura que s’ampliï el rastreig de pacients infectats. De tots els casos que s’han detectat al món, Espanya és el país on, per ara, n’hi ha més de confirmats i també en estudi.

Aquesta malaltia infecciosa de la família de la verola s’anomena verola del simi perquè es va detectar l’any 1970 en aquests animals, tot i que també és present en altres primats i rosegadors, animals zoonòtics que la poden transmetre als humans. De fet, les dades disponibles indiquen que els rosegadors africans actuen com a hostes naturals de la malaltia.

El contagi entre persones era molt estrany fins ara. Segons va informar el cap de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron, Vicenç Falcó, en una entrevista al 324, “és una malaltia que bàsicament es transmet per contacte estret, per gotes, des de les lesions cutànies i a vegades per la secreció respiratòria amb gotes grosses”.

La verola no té un tractament específic i per això se’n tracten els símptomes, com en qualsevol altra malaltia vírica. A més, no hi ha una vacuna específica per aquesta variant. De fet, la fi de la campanya de vacunació contra la verola humana, l’any 1980 -que tot i ser una altra variant sembla que també protegeix en part contra la verola del simi-, l’augment de l’exposició a espècies animals que actuen com a hostes i els avenços en la diagnosi poden ser algunes de les causes de l’augment de la incidència de la verola del simi en humans.

La infecció per verola provoca febre, mal de cap intens, dolor a l’esquena i als músculs, fatiga, inflamació dels nodes limfàtics i erupcions a mans i cara, semblants a les de la varicel·la. El període d’incubació va dels 6 als 13 dies, tot i que pot arribar a les 3 setmanes. No es preveu que es compliqui en pacients que no tinguin patologies greus.

L’OMS està treballant en un protocol d’actuació per protegir els treballadors sanitaris, sobretot els que estan en primera línia, i els que puguin entrar en contacte amb malalts, com els de la neteja.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari