Les noves plagues: senglars, conills i cabirols

Més enllà de les plagues més conegudes (rates, mosquits, vespa asiàtica, paneroles o xinxes, entre d’altres), cada cop és més habitual sentir parlar de noves plagues, en aquest cas de mamífers, que proliferen als entorns urbans i/o agrícoles i creen problemes per allà on passen.

Cada cop són més els porcs senglars que surten de boscos i muntanyes i s’acosten a les ciutats, especialment a les grans, on poden trobar aliment de manera fàcil entre la brossa acumulada prop de contenidors. A més, aquests animals han perdut la por a les persones i fins i tot als vehicles. Tenen un olfacte molt desenvolupat per poder detectar arrels i cucs sota terra i això fa que puguin localitzar menjar amagat i per poder accedir-hi provoquin destrosses. Tot i que Unió de Pagesos va reclamar ja fa anys que se suprimissin les vedes per caçar aquesta i altres espècies, com els cabirols, els experts avisen que per molt que se n’augmenti la caça, això no és una solució per si sola, ja que es reprodueixin més i fan reproduir animals més joves per continuar creixent com a espècie. Les esterilitzacions tampoc seran efectives si no s’hi posen molts més recursos dels que s’hi dediquen avui dia, diuen.

Enguany els mitjans de comunicació també s’han fet ressò de plagues de conills al pla de Lleida. Aquestes plagues són un problema habitual al Segrià, però cada cop d’estenen a més poblacions i a més plantacions d’arreu de Catalunya, per la seva gran capacitat reproductiva. Els conills destrossen les collites ja que no només mengen el que troben arran de terra i roseguen les soques dels arbres podent-ne provocar la mort, sinó que també salten de branca a branca fins a destroçar-los. El govern de la Generalitat ja va reconeixer aquest estiu passat que les densitats de conills són “excessives” i que han crescut sense parar l’última dècada. Per resoldre-ho, el Departament d’Acció Climàtica va idear unes primeres propostes: avançar la temporada de caça, prohibir capturar guineus, posar gàbies trampa per a conills o cartografiar les zones afectades.

De la seva banda, el cabirol és un dels animals salvatges que acostuma a fer malbé els conreus, especialment a la vinya, menjant els brots tendres i evitant que ja no en surti raïm. Normalment, ataca des de principis de la primavera i fins l’agost. Els pagesos del Priorat denuncien que és un mal endèmic.

 

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari