La importància de netejar i desinfectar per evitar la contaminació ambiental i de superfícies

Per poder controlar les fonts de contaminació, ja sigui en l’àmbit domèstic però, sobretot, en l’industrial, empresarial i comercial, és imprescindible mantenir el màxim nivell d’higiene. Ara bé, cal tenir present que neteja i desinfecció no són el mateix. De fet, es tracta d’accions complementàries, dues fases d’un procés que, si es  fa de manera correcta i professional, té uns beneficis evidents.

La neteja és una procés mitjançant el qual ens desfem de la brutícia, normalment amb aigua amb algun tipus de detergent. En canvi la desinfecció consisteix a eliminar microorganismes (fongs, bacteris, virus…) de les superfícies i de l’ambient amb agents químics específics.

Així doncs, disposar d’espais lliures de contaminació implica disposar d’un bon programa de neteja i desinfecció. En aquest programa s’hi ha d’incloure els espais, equipaments i infraestructures a tractar, la freqüència amb què cal fer-ho, quins productes i eines cal fer servir, quins procediments i tècniques s’aplicaran i qui serà la persona responsable de tot aquest procés.

Cal tenir present, també, que cal incidir en una periodicitat més alta de neteja i desinfecció en aquells espais on hi transiti un nombre més alt de persones i que la ventilació i el manteniment de sistemes d’aire és també fonamental per evitar la propagació de malalties.

Per tant, especialment pel que fa a la desinfecció, és una feina especialitzada i que cal que sigui duta a terme per professionals, que són els únics que poden utilitzar els productes biocides adequats i que coneixen com els han d’usar i tractar perquè siguin efectius i no nocius per a la salut de les persones. Així doncs, és imprescindible contractar una empresa autoritzada per realitzar tractaments de desinfecció, és a dir, una empresa que estigui inscrita, conforme a la normativa europea, nacional i autonòmica, en el Registre Oficial d’Establiments i Serveis Biocides (ROESB).

La demanda de desinfeccions va augmentar molt durant els primers mesos de la pandèmia de la COVID-19, però amb el temps les mesures de prevenció i control s’han anat relaxant. I és important tenir present que, a banda d’espais crítics com la indústria alimentària i l’àmbit sanitari, on les desinfeccions són obligades pel tipus d’activitat que s’hi du a terme, els beneficis generals d’aquestes actuacions són aplicables a qualsevol àmbit.

El més evident és la protecció de la salut de les persones, tant el personal intern com l’extern (clients, proveïdor, etc.). Crear hàbits de desinfecció revertiran també en un risc menor de contaminació de les instal·lacions i els productes que s’hi fabriquin o distribueixin. La vida útil dels equipaments serà més llarga. Alhora, projectarem una millor imatge als nostres col·laboradors i augmentarà la confiança dels clients.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari