Les pluges dels darrers dies faran augmentar els mosquits, en un estiu amb més rates a Catalunya
Un estudi del CBIG descobreix que la variant Beta del coronavirus infecta rosegadors.
Les plagues de rates han estat, sens dubte, les més nombroses d’aquest estiu. La menor presència de les persones a l’exterior durant mesos ha fet que se n’hagin vist més, més grans i també més agressives que en anys anteriors. Des d’ADEPAP s’alerta que tant els insectes com els mamífers, especialment els rosegadors, són espècies transmissores de virus i malalties. A més, a principis d’agost es va fer públic un estudi del consorci de recerca CBIG que afirma que hi ha variants del SARS-COV-2 capaces d’infectar animals a qui abans no afectava, que podrien fer de reservoris del coronavirus.
L’Associació de professionals de la desinfecció i Control de Plagues de Catalunya fa balanç de les plagues d’aquest estiu, en què, a banda dels rosegadors, hi ha hagut paneroles però menys mosquits dels que es preveien. Tot i això, les pluges de finals d’agost i principis de setembre, intenses en algunes comarques, i la nova pujada de les temperatures, faran aparèixer amb força les plagues de mosquits.
El president d’ADEPAP ja va alertar, amb motiu del Dia Mundial del Control de Plagues (6 de juny) que “les plagues de rates, que només poden tractar les empreses i els professionals especialitzats, són molt nocives per a la salut ambiental, ja que es tracta d’una espècie que pot transmetre malalties zoonòtiques, és a dir que es transmeten d’animal a persona i viceversa”. “Una bona salut ambiental, especialment en àmbits molt concrets com el sanitari o l’alimentari, passen per combinar la prevenció i el control de plagues amb desinfeccions professionals especialitzades”, afirmava Sendra.
A tot plegat s’hi suma el descobriment d’un estudi publicat a principis d’agost pel CBIG, un consorci de recerca format per IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Center i l’IRTA-CReSA, que afirma que la variant Beta del coronavirus infecta els rosegadors. L’alta capacitat de transmissió d’aquesta variant detectada per primer cop a Sud-àfrica pot infectar ratolins, que fins ara no es veien afectats pel virus original.
El president d’ADEPAP, Quim Sendra, explica que “aquest estiu ha estat atípic pel que fa a les plagues”. La COVID-19 hi ha influït, però també la climatologia. Ha estat un estiu extremadament sec, com ja ho va ser la primavera i això ha fet que “enguany hi hagi hagut molts menys mosquits dels que preveiem”. Aquests insectes, especialment en el cas del mosquit tigre, “en tenen prou amb petits basals o l’aigua que queda al fons de les torretes per proliferar”. En èpoques de sequera, amb poca aigua en tenen prou per reproduir-se i acceleren el seu procés de reproducció. Però “fins a finals d’agost ha plogut tan poc i de manera tan puntual que el terra ha xuclat de seguida l’aigua de la pluja i això ha evitat que les larves es poguessin desenvolupar”. Les pluges dels darrers dies, però, havent augmentat de nou les temperatures, faran aparèixer aquests molestos insectes. “En els propers 10 o 12 dies veurem més mosquits que en tot l’estiu”, adverteix Sendra.
Podeu accedir a la nota de premsa amb més informació en el següent document: NP ADEPAP balanç plagues estiu 2021_set2021
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!