Les desinfeccions especialitzades, indispensables per a mantenir la qualitat de l’aire contra la COVID-19 i altres virus i bacteris

ADEPAP, l’Associació Catalana de Salut Ambiental, que agrupa professionals especialitzats en desinfecció i Control de Plagues, alerta que, per eliminar virus, bacteris i fongs la neteja no és suficient; cal fer també, de manera periòdica, desinfeccions professionals especialitzades. Ara que a Europa s’ha disparat de nou la incidència dels casos de COVID-19, també en augment a casa nostra, l’Associació recorda que només les desinfeccions professionals especialitzades són segures i efectives per eliminar virus, bacteris i fongs.

Augmenten de nou i de manera alarmant els contagis de COVID-19 a Europa i, tot i que de manera més lenta, però esgraonada, també a Espanya i a Catalunya. Davant d’aquesta situació, ADEPAP insisteix en la importància que s’efectuïn desinfeccions segures, professionals i especialitzades, cosa que és en mans només dels professionals acreditats.

És sabut que el coronavirus es transmet per via aèria i també pel contacte amb superfícies on han pogut quedar restes de saliva, com gotes expulsades en tossir o esternudar, d’una persona infectada. D’aquí les ja conegudes mesures individuals preventives com el rentat de mans, l’ús de la mascareta i la distància social. El relaxament d’aquestes mesures i l’arribada del fred, junt amb l’aparició de noves variants del coronavirus, poden ser causants de la nova onada. I per això des d’ADEPAP alerten que és indispensable mantenir una bona qualitat de l’aire i, més enllà de la neteja, cal desinfectar les superfícies i fer-ho de manera correcta.

En aquest sentit, el president de l’Associació, Quim Sendra, adverteix que “únicament els professionals especialitzats en desinfecció som capaços de dissenyar una estratègia de lluita contra el coronavirus en les estances on habitem i treballem”. No solament cal “assegurar-se que els professionals que efectuen desinfeccions son especialitzats i només utilitzen els biocides desinfectants, que el Ministeri ha aprovat específicament per a l’eliminació del coronavirus, sinó que també són aquests professionals els que ens assessoraran en ventilació, prevenció, higiene, anàlisi, mètodes de tractament, etc.”.

“Es tracta de professionals que són titulats universitaris, amb certificats de professionalitat de Nivell 2 o 3, amb més de 300 o 500 hores de formació específica, i treballen a les empreses inscrites al registre oficial obligatori del Departament de Salut (ROESB)”, diu el president d’ADEPAP. “Només amb l’activitat d’aquests especialistes es pot lluitar contra els microorganismes que ens ataquen, siguin virus, com el de la COVID-19, bacteris o fongs”, aclareix Sendra.

Segons el president d’ADEPAP, la crisi sanitària provocada pel coronavirus “va fer aflorar, des de l’inici de la pandèmia, moltes empreses que, encara ara, ofereixen serveis de desinfecció sense ser-ne professionals especialitzats i que actuen sense els coneixements ni les garanties necessàries per a fer una desinfecció efectiva”. Sendra alerta que “la neteja, tot i que imprescindible, no és suficient per eliminar virus”. I també fa èmfasi que “per mantenir –suposadament- una qualitat òptima de l’aire, s’estan oferint sistemes i dispositius d’eliminació del virus de la COVID-19 que no són efectius ni fiables”.

Per Sendra, “l’intrusisme professional i l’ús de sistemes poc segurs i ineficients continua essent molt preocupant, ja que parlem d’un veritable problema de salut pública”. “Realitzar incorrectament les desinfeccions és un frau molt greu que pot comportar contagis tant entre els qui fan el servei com els qui l’han contractat, ja que crea una falsa sensació de seguretat”, afirma.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari