L’any 2017 es va detectar el primer cas de grip aviària a Catalunya
Una cigonya trobada morta el febrer de l’any 2017 al parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà va morir víctima del virus de la influença aviària H5N8. Va ser el primer cas detectat a Catalunya i el segon a l’estat espanyol, dins l’episodi de grip aviària que va afectar des de l’octubre de 2016 diversos països europeus, especialment França.
Van ser els agents rurals els que van detectar el cas i, d’acord amb la normativa europea, la conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va activar els protocols i mesures previstes per a aquests casos. Concretament, es van establir dos perímetres: un de tres quilòmetres a la rodona per a immovilitzar les aus de corral en diferents granges i un segon, de 10 quilòmetres, en què es van prohibir els moviments d’aus durant 15 dies i es van sotmetres a una vigilància especial durant 30 dies. En aquest mateix radi tampoc es van poder caçar aus silvestres.
Des del 28 d’octubre del 2016 i fins al febrer de 2017 ja s’havien notificat a Europa 781 focus de grip aviària en aus domèstiques, 38 en aus captives i 972 en aus salvatges. El focus a Catalunya va ser el segon al conjunt de l’estat espanyol, després del que es va localitzar el 12 de gener en dues oques mortes en una llacuna de Palència, a Castella i Lleó.
Segons l’Agència de Seguretat Alimentària de Catalunya, “la grip aviària o influença aviària (IA) és una malaltia vírica que afecta principalment les aus aquàtiques, però també els galls dindi i l’aviram en general. L’agent causal són diversos subtipus del virus del gènere Influenzavirus A. Els virus de la influença aviària es classifiquen en dues categories: de baixa patogenicitat, que sol causar una malaltia lleu, i d’alta patogenicitat que provoca signes clínics greus i possibles altes taxes de mortalitat en les aus.
La mateixa agència informa que “el 4 de gener de 2022 es va detectar un focus d’influença aviària altament patògena subtipus H5N1 en aus salvatges a Catalunya. Concretament, es tractava d’una cigonya (Ciconia ciconia) i tres cignes (Cygnus olor), trobats morts al riu Segre, al municipi de Soses (Lleida)”.
Tot i això, “la notificació d’IAAP H5N8 en aus salvatges no implica modificacions en l’estatus sanitari del país respecte de la influença aviària (IA), per la qual cosa tot el territori de Catalunya manté l’estatus de lliure d’influença aviària i els països membres de l’OIE no poden imposar restriccions al comerç de les aus de corral i els seus productes”.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!