Descobert el Langya, un nou virus zoonòtic, a la Xina

Un informe científic ha detectat 35 contagis a dues províncies xineses diferents d’un nou virus d’origen animal del tipus Henipavirus i conegut com a Langya.

Arra de la pandèmia de la COVID-19, la societat ha modificat la forma en què perceb l’aparició de noves malalties. Ara per ara, l’aparició de qualsevol brot o descobriment de nou virus posa en alerta per por que es repeteixi la situació viscuda en aquests dos darrers anys i escaig, amb l’aparició del SARS-CoV-2.

És justament el que ha passat recentment amb un nou estudi publicat a la revista científica The New England Journal of Medicine el 4 d’agost passat, que ha posat en alerta la societat en detectar-se 35 casos de persones infectades amb un nou virus d’origen animal del tipus Henipavirus a dues províncies situades a l’est de la Xina, Henan i Shandong, limítrofs entre elles.

De moment els científics han associat aquest virus a símptomes com febre, cansament, tos, mals de cap, dolors musculars, nàusees… De manera més específica, segons l’informe científic, “la investigació va identificar 35 pacients amb infecció aguda per LayV a les províncies xineses de Shandong i Henan, entre els quals 26 estaven infectats només amb LayV (no hi havia altres patògens presents), aquests 26 pacients van presentar febre (100% dels pacients), fatiga (54%), tos (50%) , anorèxia (50%), miàlgia (46%), nàusees (38%), mal de cap (35%), i vòmits (35 %), acompanyats d’anomalies de trombocitopènia (35 %), leucopènia (54 %) i deteriorament de la funció hepàtica (35 %) i renal (8 %)”, diu.

Segons el mateix informe, “una enquesta serològica d’animals domèstics va detectar seropositivitat en cabres (3 de 168 [2 %]) i gossos (4 de 79 [5 %]). Entre les 25 espècies de petits animals salvatges estudiats, l’ARN de LayV es va detectar predominantment en musaranyes (71 de 262 [27 %]), una troballa que suggereix que la musaranya pot ser un reservori natural de LayV“.

Tot i l’enrenou i l’alarma que s’ha generat al voltant de la notícia sobre el descobriment d’aquest nou virus, l’Organització Mundial de la Salut encara no ha emès cap comunicat al respecte. De fet, encara no se sap la capacitat infecciosa d’aquest virus.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari