La COVID-19 dispara els casos de sarna
Són molt els mitjans que darrerament se n’han fet ressò: la pandèmia del coronavirus ha multiplicat la incidència dels casos de sarna, una malaltia de la pell provocada per l’àcar Sarcoptes scabiei, que provoca una picor intensa en la zona afectada.
A causa del confinament, especialment en espais on es concentren força persones i que estan en contacte directe, i el retard en el tractament, els casos són ara més resistents i persistents. Ja el mes de setembre de 2021, Miquel Casals, de la unitat de Dermatologia Pediàtrica i Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari de Sabadell, va advertir que “la sarna ha esdevingut un brot epidèmic dins una pandèmia”.
Els casos de sarna s’han generat sobretot en institucions tancades com residències de gent gran, hospitals, penitenciaries, albergs o centres d’acollida a persones migrants, llocs on hi ha molta gent i on una persona amb sarna pot transmetre fàcilment a la resta la infecció.
La sarna és una parasitosi que es transmet per contacte directe, pell amb pell, però l’àcar que provoca aquesta malaltia també es pot transmetre a través de restes que puguin quedar, per exemple, a les costures d’un sofà, o a la coberta d’un llit o una butaca.
El tractament de la sarna es realitza via tòpica amb cremes de permetrina, una substància que s’utilitza per eliminar el paràsit. I en els casos més resistents i persistents s’aplica també un fàrmac oral. Per evitar que l’àcar es propagui entre convivents, el més recomanable és rentar roba, llençols i vànoves amb aigua calenta. Per aquells elements comuns o més difícils de netejar com sofàs, butaques o matalassos, també es pot recórrer a tractaments amb biocides aplicats per professionals especialitzats, especialment en aquells espais tancats on conviuen moltes persones.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!