La COVID-19 dispara els casos de sarna

Són molt els mitjans que darrerament se n’han fet ressò: la pandèmia del coronavirus ha multiplicat la incidència dels casos de sarna, una malaltia de la pell provocada per l’àcar Sarcoptes scabiei, que provoca una picor intensa en la zona afectada.

A causa del confinament, especialment en espais on es concentren força persones i que estan en contacte directe, i el retard en el tractament, els casos són ara més resistents i persistents. Ja el mes de setembre de 2021, Miquel Casals, de la unitat de Dermatologia Pediàtrica i Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari de Sabadell, va ​​advertir que “la sarna ha esdevingut un brot epidèmic dins una pandèmia”.

Els casos de sarna s’han generat sobretot en institucions tancades com residències de gent gran, hospitals, penitenciaries, albergs o centres d’acollida a persones migrants, llocs on hi ha molta gent i on una persona amb sarna pot transmetre fàcilment a la resta la infecció.

La sarna és una parasitosi que es transmet per contacte directe, pell amb pell, però l’àcar que provoca aquesta malaltia també es pot transmetre a través de restes que puguin quedar, per exemple, a les costures d’un sofà, o a la coberta d’un llit o una butaca.

El tractament de la sarna es realitza via tòpica amb cremes de permetrina, una substància que s’utilitza per eliminar el paràsit. I en els casos més resistents i persistents s’aplica també un fàrmac oral. Per evitar que l’àcar es propagui entre convivents, el més recomanable és rentar roba, llençols i vànoves amb aigua calenta. Per aquells elements comuns o més difícils de netejar com sofàs, butaques o matalassos, també es pot recórrer a tractaments amb biocides aplicats per professionals especialitzats, especialment en aquells espais tancats on conviuen moltes persones.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari