Kraken: la nova variant de la covid que ve dels Estats Units

La nova variant XBB.1.5 del virus de la covid descoberta a Nova York, anomenada comunament Kraken, amenaça d’expandir-se a escala global durant les properes setmanes i causar una nova onada de contagis, amb el consegüent augment d’hospitalitzacions de persones vulnerables.

Les dades dels Estats Units indiquen que XBB.1.5 té una capacitat de contagi molt superior a la de qualsevol variant anterior i s’ha convertit ràpidament en la variant majoritària al país. Forma part de la família de variants òmicron, que es caracteritzen per una alta capacitat de contagi i un risc baix de causar complicacions greus en persones vacunades. S’espera que aquesta variant s’imposi com la més comú a Europa ben aviat.

La capacitat més gran de propagació del virus XBB.1.5 s’explica per una mutació que li permet fixar-se millor a les cèl·lules que infecta, segons ha demostrat Yunlong Cao, de la Universitat de Pequín. Concretament, la mutació F486P permet fixar-se millor al receptor ACE2 de les cèl·lules humanes. D’aquesta manera, la nova variant conserva l’alta capacitat d’evadir-se dels anticossos de la variant XBB.1, de la qual baixa, ia més a més li suma una capacitat més gran d’infectar cèl·lules.

Les vacunes que s’administren ara a Espanya com a dosi de reforç es van dissenyar per immunitzar contra les variants de la família òmicron i protegeixen millor contra els coronavirus XBB que les vacunes que es van fer servir per a les dosis anteriors, va informar al diari La Vanguardia Magda Campins, epidemiòloga de l’hospital Vall d ‘Hebron i presidenta del comitè científic assessor de la covid de Catalunya.

Per tot plegat, les autoritats sanitàries recomanen seguir les pautes vacunació amb la corresponent dosi de record i prendre les precaucions ja conegudes: higiene de mans i mascareta en llocs tancats i amb molta densitat de persones, com ara el transport públic.

Des d’ADEPAP, a més, continuem insistint en la importància de les desinfeccions professionals especialitzades per evitar al màxim la propagació de virus i bacteris.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari