Foto: Luis Lozano

Insectes d’arribada recent que es poden convertir en plaga

El canvi climàtic i la globalització han portat o portaran noves espècies d’insectes a Catalunya que poden convertir-se en plaga en un futur proper. En fem una relació de les més destacades:

Panerola de banda marró (Supella longipalpa)

Foto: Luis Lozano

Foto: Luis Lozano

Una de les espècies que ja s’ha localitzat a Catalunya és la panerola de banda marró (Supella longipalpa), coneguda també com a panerola dels mobles. Es tracta d’una panerola domiciliària, que fa entre 13 i 15 mil·límetres i enganxa les ooteques sota els mobles. Tot i que les infestacions són encara disperses, s’espera que en els propers anys s’estenguin a casa nostra.

Aquesta panerola va arribar des dels Estats Units a Europa a través d’Irlanda i la Bretanya. Poden sobreviure en un entorn menys humit que la panerola alemanya —que se sol trobar a banys i cuines—, i tot i que també es troben a l’interior dels habitatges, solen aparèixer a les sales d’estar i les habitacions. Són nocturnes ja que no suporten la llum solar.

Panerola del Túrkistan (Blatta-Shelfordella lateralis)

Foto: Carlos Pradera

És una panerola que habita principalment a l’aire lliure, que prové d’una àrea extensa que abasta des del nord d’Àfrica fins a Àsia Central. Mesura entre 19 i 25 mil·límetres.

Tot i que no sol trobar-se en interiors, sí que habiten prop dels edificis on puguin trobar refugi. Tot i això, en espais interiors humits i lluminosos hi poden aparèixer mascles d’aquesta espècie per la seva atracció per la llum i la capacitat de volar —tenen unes ales llargues i groguenques per atraure les femelles—.

Actualment conviu amb les altres dues paneroles de clavegueram, la panerola americana (Periplaneta americana) i l’oriental (Blatta orientalis). Es preveu que, tal i com ha passat en àrees urbanes d’altres països, la panerola del Túrkistan desplaçarà l’oriental.

Mosquit de la febre groga (Aedes aegypti)

Tot i que encara no s’ha localitzat a Catalunya, sí que se n’han trobat exemplars a l’Estat espanyol i només és qüestió de temps que arribi a casa nostra. Aquest mosquit és millor vector transmissor de malalties —com la febre groga, el dengue, el chikungunya o el zika— que el mosquit tigre (Aedes albopictus). A més, té més tendència a entrar als domicilis que el mosquit tigre.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari