Identificats dos brots de dengue autòcton a Eivissa

Alemanya va notificar a l’Estat espanyol a finals de febrer dos brots de dengue amb origen a Eivissa que han afectat sis ciutadans alemanys que van passar les vacances en una localitat de l’illa balear. L’informe d’avaluació ràpida de risc elaborat pel Ministeri de Sanitat no especifica a quina localitat van dormir els afectats.

Tots els afectats pertanyen a dues famílies que van viatjar per separat i en dates diferents, i que van emmalaltir a principis de setembre en un dels brots i a mitjans d’octubre a l’altre. Un dels casos es considera confirmat, un altre de probable i quatre més compatibles.

El cas confirmat és una dona de 27 anys que va estar a Eivissa entre el 23 i el 30 d’agost acompanyada de la seva parella i una filla de 14 mesos. Encara que van tenir els mateixos símptomes i van viatjar en les mateixes dates que la mare, la seva parella i la filla són considerats “casos compatibles” per l’absència d’anàlisis confirmatòries.

El cas probable és el d’una altra dona, de 37 anys, que va viatjar a Eivissa i va estar a la mateixa localitat que el cas confirmat, juntament amb la parella i un fill de 9 anys, del 6 al 13 d’octubre. Aquesta vegada, el cas de la dona es considera probable i el dels seus familiars compatibles.

El dengue és una malaltia infecciosa causada per un virus zoonòtic endèmic de països tropicals, però que els darrers anys està causant brots a Europa a partir de casos importats per viatgers procedents d’aquestes zones. La picada del mosquit tigre, una espècie originària d’Àsia però establerta a àmplies zones del sud d’Europa des de fa dues dècades, és la via de transmissió del virus en la gran majoria dels casos. Per contagiar una persona, el mosquit ha d’haver picat dies abans una altra que sigui portadora del patogen i que estigui en fase de virèmia, que és quan el patogen és present a la sang.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari