Tèrmits i canvi climàtic, un cercle viciós que afectarà el planeta
L’augment de les temperatures associat al canvi climàtic està provocant un augment de la superfície terrestre en condicions òptimes per a l’expansió dels tèrmits. Alhora, la major presència d’aquests insectes provoca la destrucció de masses de fusta en què ara es retenen grans quantitats de carboni, cosa que pot fer incrementar la presència a l’atmosfera de diòxid de carboni (gas d’efecte hivernacle, causant canvi climàtic). Un cercle viciós que pot suposar que els tèrmits ocupin un hàbitat cada cop més extens per l’augment de la temperatura, cosa que accelerarà encara més l’escalfament global, incidint negativament en el planeta.
Aquesta conclusió sorgeix d’un estudi recentment a la prestigiosa revista Science, com a resultat d’una investigació internacional amb la participació de la Universitat de Lleida (UdL), el centre d’investigació Agrotecnio -també amb la participació de la UdL- i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). L’estudi, liderat per Amy Zanne de la Universitat de Miami (Estats Units), reuneix un centenar d’investigadors de 22 països de tot el món. De l’Estat espanyol també hi han participat el CREAF, el CSIC i la Universitat d’Alcalà de Henares.
Actualment els tèrmits poden colonitzar un terç de la superfície terrestre però, amb les previsions actuals d’escalfament global, podrien passar d’ocupar uns 39 milions de km2 a 45 milions de km2. Segons l’estudi, això implica que a mitjans d’aquest segle podriem veure com s’expandeixen a regions subtropicals, un augment del 14% de la superfície amb una alta activitat d’aquests.
Segon ha comprovat l’equip d’investigadors, cada augment de 10ºC en la temperatura fa que els tèrmits incrementin la descomposició de fusta 6,8 vegades. Això té implicacions molt importants en el cicle del carboni, ja que aquests insectes són encara més sensibles a la temperatura que els microbid i els fongs descomponedors, els altres implicats en l’eliminació de fusta morta.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!