Estratègia de la Unió Europea sobre Biodiversitat per a 2030

L’Estratègia de la UE en matèria de biodiversitat per a l’any 2030 és un ampli i ambiciós pla a llarg termini per protegir la natura i capgirar la degradació dels ecosistemes. Tot plegat en benefici de les persones, el clima i el planeta.

L’Estratègia té per objectiu posar el focus en la recuperació de la biodiversitat europea d’aquí al 2030 a través de mesures i compromisos concrets. També suposa un factor clau per a l’impuls d’una recuperació ecològica després de la pandèmia de COVID-19, en el marc del Pacte Verd Europeu.

Així doncs, en el context posterior a la COVID-19, l’estratègia busca reforçar la resiliència de les nostres societats davant d’amenaces futures com ara els efectes del canvi climàtic, els incendis forestals, la inseguretat alimentària i els brots de malalties, en particular protegint la fauna silvestre i lluitant contra el comerç il·legal d’espècies silvestres. Tot plegat, tenint també present que algunes accions humanes alteren els ecosistemes i això pot provocar la proliferació d’algunes plagues, cosa que també reverteix negativament en la biodiversitat.

Els compromisos i mesures concretes que contempla aquesta Estratègia fins a 2030 són els següents:

  • Establir a tota la UE una xarxa més àmplia d’espais protegits en terra i al mar
  • Posar en marxa un pla de recuperació de la natura a la UE
  • Introduir mesures que permetin el necessari canvi transformador
  • Introduir mesures per fer front al desafiament mundial de la biodiversitat

La Comunicació de la Comissió Europea de  l’Estratègia de la Unió Europea sobre la Biodiversitat fins a 2030 a institucions europees (Parlament Europeu, al Consell, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de les Regions) justifica la urgència d’actuar en aquest àmbit. Específicament, la comunicació afirma que “des de les grans selves tropicals del món fins als parcs i jardins petits, des de la balena blava fins als fongs microscòpics, la biodiversitat és l’extraordinària varietat de vida a la Terra. Els éssers humans formem part d’aquesta xarxa d’éssers vius i en depenem completament: ens proporciona els aliments que mengem, filtra l’aigua que bevem i ens proporciona l’aire que respirem”.

“La natura”, continua la comunicació, “és tan important per al nostre benestar físic i mental com per a la capacitat de la nostra societat de fer front al canvi global, a les amenaces per a la salut i les catàstrofes. Necessitem que la natura sigui present a les nostres vides”.

Per a la Comissió, “les societats només podran ser resilients i sanes si ofereixen a la natura l’espai que necessita”. I en referència al que ha suposat la pandèmia recent de COVID-19, aquesta “fa que la necessitat de protegir i recuperar la naturalesa sigui encara més urgent”, ja que “està fent que augmenti la conscienciació sobre els vincles que hi ha entre la nostra pròpia salut i la salut dels ecosistemes” i “està posant de manifest la necessitat d’unes cadenes de subministrament i uns hàbits de consum sostenibles dins dels límits del planeta”. Tot plegat, “reflecteix el fet que el risc d’aparició i propagació de malalties infeccioses augmenta a mesura que destruïm la natura”, per la qual cosa, “protegir i recuperar la biodiversitat i el bon funcionament dels ecosistemes són fonamentals per reforçar la nostra resiliència i prevenir l’aparició i la propagació de malalties en el futur”.

Podeu veure la Comunicació de l’Estratègia de la Unió Europea sobre la Biodiversitat fins a 2030 sencera de la Comissió Europea clicant aquí.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari