Rubén Bueno (Rentokil Initial / Lokímica): “El sector necessita estar ben cosit i hem de remar junts. Soc un ferm defensor de l’associacionisme”

El Dr. Rubén Bueno treballa en el control de plagues, dels insectes i d’organismes nocius en general. Va estudiar Biologia a la Universitat de València i, abans d’acabar la carrera, va començar a col·laborar amb el Departament d’Entomologia i Control de Plagues de la universitat. Segons explica, es va adonar de seguida que “des del punt de vista de l’aplicabilitat era una de les sortides més pràctiques que pot tenir un biòleg”.

A través d’aquesta relació amb el Departament, doncs, va entrar de ple al món de les plagues i va realitzar el seu doctorat sobre mosquits en l’àmbit de la Comunitat Valenciana. Durant aquest doctorat, vinculat també a l’assessorament a municipis en matèria de control de plagues, va poder tenir interacció amb empreses privades que duien a terme aquests programes. Va ser allà on va conèixer els seus futurs companys de Lokímica, on va començar a treballar un cop acabat el doctorat.

Durant uns deu anys, la seva carrera professional es va consolidar amb el creixement de l’empresa, assessorant molts municipis d’Espanya en control de vectors. La companyia va ser adquirida recentment per Rentokil.

Quin tipus de serveis ofereix l’empresa on treballa? El cor de l’especialització continuen sent les plagues. Però l’empresa, present a més de 70 països, ofereix una varietat més àmplia de serveis. A Espanya, a més del control de plagues, tenim una línia de serveis molt consolidada en l’àmbit de la higiene, amb un alt grau de complementarietat entre els dos camps d’actuació.

Quin valor afegit aporteu a la vostra activitat? Sempre he cregut que no només com a empresa, sinó que també com a sector, tots hem d’estirar del carro en l’avenç de qüestions que ens preocupen i amb què de vegades piquem contra una paret. Per això no podem treballar sols i col·laborem amb universitats, centres de recerca, administració… a l’hora de resoldre reptes.

Com a equip, aportem la capacitat d’innovar per trobar noves solucions davant de problemes complexos que amb les eines actuals són molt difícils de resoldre.

Què en pensa de l’associacionisme al sector? Soc un ferm defensor de l’associacionisme. Crec que treballant junts s’aconsegueixen moltes més coses que aïlladament. En un món tan globalitzat, amb problemes tan comuns, i malgrat les diferències de criteri i enfocament, el sector necessita estar ben cosit. I per això necessitem les associacions, els consensos i hem de remar junts.

Què destacaria d’ADEPAP? D’una banda, vull destacar el perfil eminentment tècnic que tenen moltes de les jornades que organitzen. També la visió innovadora que es trasllada a cada esdeveniment al qual he tingut la sort d’assistir i el concepte de germanor que es genera en compartir impressions amb col·legues professionals. I a més, aquesta visió oberta a Catalunya, Espanya i el món. Es parla d’ADEPAP a molts fòrums nacionals i internacionals, i això és resultat de la bona feina de l’associació i dels socis que la formen.

Quins creu que són els reptes més immediats per al sector? Moltíssims! A la part a què estic més vinculat i em competeix més directament un dels principals reptes és que se’ns vegi com el que som: elements necessaris per a la prevenció de la salut pública en moltíssims àmbits. Això ho aconseguim: som gestors de certs riscos ambientals, en aquest cas, el control d’organismes nocius, a més de molts altres.

Per poder avançar amb aquest esquema de treball i interactuar de tu a tu amb molts altres gestors que no són empreses privades (administració, centres de recerca, etc.) hem d’apropar-nos-hi i oferir-los la nostra visió, més pràctica.

Per tant, crec que un dels moltíssims reptes que tenim com a sector de control de plagues i de sanitat ambiental és situar el nostre sector, quant a la rellevància de les nostres tasques del dia a dia, al lloc que es mereix.

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari