El Ministeri de Sanitat ultima el nou Reial Decret per a la prevenció i el control de la legionel·losi

El Ministeri de Sanitat està ultimant l’aprovació del nou RD pel qual s’establiran els criteris higiènico-sanitaris per a la prevenció i control de la legionel·losi, que derogarà l’actual RD 865/20003. El termini de presentació d’al·legacions al nou RD ja ha acabat.

Aquesta normativa s’actualitza i incorpora la nova Directiva de la Unió Europea sobre la qualitat de l’aigua per al consum humà. Segons el projecte de Reial Decret, aquest té per objecte “la protecció de la salut de la població a través de la prevenció i control de la legionel·losi mitjançant l’adopció de mesures higiènico-sanitàries en aquelles instal·lacions que utilitzin aigua en què la legionel·la és capaç de proliferar i disseminar-se a través d’aerosols i l’exposició de les persones a aquests”.

Així doncs, a banda d’incorporar a la legislació estatal la Directiva (UE) 2020/2184 del Parlament Europeu i del Consell, relativa a la qualitat de les aigües destinades al consum humà, el nou RD establirà el marc legal per a la protecció de la salud dels efectes adversos de qualsevol contaminació de l’aigua de consum humà i per millorar l’accés de tota la ciutadania a aquesta. A més, com diu el títol del projecte de RD, estableix els criteris sanitaris que cal complir per al subministrament i qualitat de l’aigua de consum i les instal·lacions que en permetin la distribució i el control garantint-ne l’accés, la salubritat, la qualitat i la neteja.

Segons el projecte de RD “les empreses de serveis biocides a tercers a les instal·lacions contemplades en l’Annex I d’aquest Reial decret han d’estar inscrites en el Registre Oficial d’Establiments i Serveis Biocides en la branca corresponent”. El decret estableix que “els aplicadors o operadors que desenvolupin l’activitat de manteniment, revisió i control higiènico-sanitari propi o d’empresa de serveis de tractaments a tercers o tractaments en la pròpia empresa (…) haurà d’estar en possessió de la qualificació professional relativa al manteniment higiènic-sanitari d’instal·lacions susceptibles de proliferació de Legionel·la i altres microorganismes nocius i la seva disseminació per aerosolització, recollida en el Reial Decret 1223/2010, d’1 d’octubre, per qual es complementa el Catàleg Nacional de qualificacions professionals, mitjançant l’establiment de tres qualificacions professionals corresponents a la Família Professional Seguretat i Medi Ambient o un certificat de professionalitat que acrediti les unitats de competència corresponents a la formació establerta en aquesta qualificació”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari