Aliments innocus, millor salut, lema del Dia Mundial de la Seguretat Alimentària 2022

El dia 7 de juny se celebra el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària. Aquest any 2022, amb el lema “Aliments innocus, millor salut“, s’ha volgut posar èmfasi en com la innocuïtat dels aliments redueix les malalties de transmissió alimentària.

El Dia Mundial de la Salut Alimentària, segons informen les Nacions Unides, “té com a objectiu crear consciència i inspirar accions per ajudar a prevenir, detectar i gestionar els riscos transmesos pels aliments. D’aquesta manera, contribuïm a la seguretat alimentària, la salut humana, la prosperitat econòmica, l’agricultura, l’accés als mercats, el turisme i el desenvolupament sostenible”.

El mateix organisme explica que “l’accés a aliments innocus i nutritius en prou quantitat és fonamental per mantenir la vida i fomentar la bona salut” i que “les malalties transmeses pels aliments solen ser de naturalesa infecciosa o tòxica. Sovint són invisibles a simple vista i estan causades per bacteris, virus, paràsits o substàncies químiques que entren a l’organisme a través d’aliments o aigua contaminats”.

De fet, “amb una estimació anual de 600 milions de casos de malalties transmeses per aliments, els no innocus són una amenaça per a la salut humana i les economies”, s’afirma a la web de les Nacions Unides.

Per tant, hi ha una relació clarament establerta entre determinades pràctiques incorrectes i les malalties transmeses pels aliments. Aquestes es manifesten sobretot amb símptomes digestius, com els vòmits i les diarrees, i es produeixen quan una persona consumeix un aliment contaminat per microorganismes, com ara la salmonel·la.

En l’àmbit de la seguretat alimentària, cal tenir present també la prevenció de plagues, ja que alguns insectes i animals poden ser vectors de transmissió de malalties. Per això també és imprescindible fer actuacions allà on s’emmagatzemen i processen els aliments, per tal d´evitar que quedin a l’abast les fonts d´alimentació, caus i vies d´accés per a insectes i altres animals indesitjables.

Algunes d’aquestes actuacions són:

  • Manteniment i neteja dels voltants de l’edifici on es treballa amb aliments
  • Extremar la neteja de totes les zones destinades a alimentació
  • Evitar les vies d´accés amb barreres físiques, malles mosquiteres, ajustament de portes, forats o fissures provinents de l’exterior
  • Netejar i desinfectar els embornals
  • Gestionar correctament els residus amb recipients hermètics i evitar-ne acumulacions.

Per això, és important que s’apliquin protocols de Salut Ambiental en Prevenció de Plagues, així com la vigilància per a detectar i executar aquelles accions correctives que acabin amb les deficiències en els processos d’innocuïtat i vetllar per la qualitat dels aliments per a mantenir correctament la seva salubritat.

En l’àmbit domèstic, per ajudar a prevenir les malalties transmeses en la manipulació d’aliments cal seguir les quatre normes bàsiques d’higiene: netejar, separar, coure i refredar.

Pel que fa a la neteja, és important rentar-se les mans abans de començar a preparar els aliments, després de manipular-los  i sempre que, durant la preparació dels menjars, es toquin escombraries, diners o altres objectes no alimentaris. També és imprescindible rentar-se les mans sovint i després de tossir, esternudar, anar al vàter o tocar animals. Cal tenir cura, igualment, de la neteja de les superfícies i estris de cuina després d’usar-los i manipular certs aliments.

Cal, d’altra banda, separar sempre aliments crus de cuinats i també els crus nets dels que no ho estan.  També separar els estris utilitzats per manipular els aliments i, dins la nevera, separar en recipients diferents i tapats els aliments crus i els cuits.

Així mateix, cal coure prou els aliments, sobretot la carn, el pollastre, el peix i els ous, que han d’estar ben quallats en les truites. És necessari també reescalfar bé el menjar, fins el punt que calgui deixar-lo refredar una mica abans d’ingerir-lo.

Finalment, millor preparar els menjars amb la mínima antelació possible abans de consumir-los i, en qualsevol cas, refrigerar-los si no es consumeixen immediatament. Cal refrigerar el menjar cuit com abans millor i no deixar-lo mai més de dues hores a temperatura ambient. Per refredar-lo més ràpidament, es recomana distribuir el menjar en recipients petits. Quan haguem de descongelar aliments, cal fer-ho dins la nevera o el microones i evitar fer-ho a temperatura ambient.

 

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari