El 24 d’octubre se celebra el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic

El 24 d’octubre se celebra el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic per alertar la comunitat mundial sobre els efectes nocius i devastadors del canvi climàtic al planeta.

Tot i que aquesta efemèride no ha estat proclamada oficialment per l’Organització de les Nacions Unides (ONU),  aquest organisme dona suport a la iniciativa de generar accions per contrarestar el canvi climàtic.

El canvi climàtic pot definir-se com la variació global del clima i la temperatura del planeta, generada a llarg termini per causes naturals. El darrer segle, però, la contaminació generada per l’activitat humana ha accelerat aquest procés a una velocitat alarmant a causa de l’emissió dels gasos d’efecte hivernacle generats per factors com ara la crema de combustibles fòssils, l’ús del sòl, l’ús de l’energia i les activitats industrials.

Aquests gasos ocasionen un increment de les temperatures generant el fenomen de l’escalfament global, causant del canvi climàtic. Alguns dels efectes a nivell global són l’ncrement de les temperatures mitjanes, l’increment del nivell del mar, el desglaç a l’Àrtic i l’augment d’esdeveniments climàtics extrems: sequeres, incendis, escassetat d’aigua i inundacions.

En aquest sentit, el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de l’ONU afirma en el seu informe de l’any 2021 titulat “Canvi Climàtic 2021: bases físiques” que l’escalfament global s’intensifica amb gran rapidesa, i ha de ser imminent la reducció substancial de les emissions de gasos per l’efecte hivernacle.

Què podem fer per mitigar el canvi climàtic?

A nivell particular, totes les persones podem contribuir a reduir els efectes del canvi climàtic. En la mesura de les possibilitats, és aconsellable utilitzar fonts d’energia renovables (energia solar, eòlica, marina, geotèrmica, entre d’altres). També podem incidir-hi tot comprant productes que provinguin de material reciclat o materials naturals, que siguin biodegradables. També és recomanable fer el manteniment preventiu i continu a dispositius, equips electrònics i vehicles, sent preferible reparar-los que substituir-los del tot. I també podem donar suport al comerç local de productes naturals o orgànics i comprar equips electrodomèstics de baix consum.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari