El 16 se setembre és el Dia Internacional de la Capa d’Ozó

El 16 de setembre del 1987 es va signar el Protocol de Montreal relatiu a les substàncies que esgoten la capa d’ozó. Commemorant aquest acte, l’Assemblea General de l’ONU proclama cada 16 de setembre Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó.

La capa d’ozó és una franja de gas molt fràgil que protegeix la vida al planeta, dels efectes nocius dels raigs solars i que està en perill per l’ús que es va fer durant anys de determinats productes químics.

La fórmula química de l’ozó és O3. L’ozó es troba majoritàriament a la part superior de l’atmosfera, entre 10 i 40 Km. sobre la superfície terrestre, a la zona de l’estratosfera. L’ozó de l’estratosfera s’encarrega, entre altres coses, d’absorbir gran part de la radiació ultraviolada del Sol, que és perjudicial per a la vida. Per això, és fonamental preservar aquesta capa d’ozó.

Hi ha, però, un ozó que es considera nociu i és el que es troba en excés a la superfície de la Terra i que és perjudicial per als éssers vius.

El terme “forat de l’ozó” va aparèixer en un article científic del British Antarctic Survey al maig de 1985, parlant sobre la problemàtica de la destrucció de la capa d’ozó.

Un esforç internacional conjunt ha permès l’eliminació i la reducció de l’ús d’aquestes substàncies que esgotaven la capa d’ozó i actualment s’ha reduït considerablement la radiació ultraviolada del sol que arriba a la Terra protegint la salut humana i els ecosistemes.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari