Detecten una paparra perillosa a Catalunya

La paparra Hyalomma lusitanicum ja s’ha trobat a 30 municipis de l’àrea de Barcelona i a Bellvei (Baix Penedès), segons un seguiment realitzat l’estiu de l’any passat. Aquesta espècie, que no tenia fins ara presència a Catalunya i que mostra una expansió accelerada, en picar pot provocar la greu malaltia de la febre hemorràgica Crimea-Congo.

El descobriment d’aquesta paparra va començar l’any passat a la zona del barri de Pedralbes de Barcelona, quan es van observar nombrosos exemplars corrent per la vorera.

La proliferació podria ser deguda a les elevades temperatures, però en tot cas aquest comportament tan actiu és inusual perquè l’insecte sol ser en arbustos o branques en espera que passi algun animal per adherir-s’hi.

El 2016 hi va haver el primer mort a Espanya per la picada de Hyalomma. I és que l’insecte detecta a través de l’olor les preses on allotjar-se. Els principals hostes de la paparra són ara mateix els porcs senglars que cada cop s’endinsen més en zones urbanes.

Per controlar aquesta nova espècie de paparres, davant la dificultat de l’eliminació i el tractament, és important monitoritzar les zones per avisar els veïns que prenguin mesures de precaució.

Entre les precaucions que cal prendre per evitar ser víctima d’aquest insecte hi ha anar ben calçat i vestit quan es va a la muntanya, evitant pantalons curts i sandàlies o calçat obert, a més de caminar per la part central dels camins.

Així mateix, és recomanable fer servir roba de color clar, ja que és més fàcil observar si hi ha alguna paparra adherida. També és bo fer servir repel·lent fins i tot sobre la roba. En tornar a casa, és aconsellable desvestir-se dins la dutxa per si cau algun exemplar de paparra i explorar aixelles, engonals i cames.

En cas que es trobi alguna paparra, per retirar-la de la pell s’hi pot abocar un parell de gotes d’oli d’ús domèstic per facilitar l’extracció i fer servir uns pinces fines i afilades, tot procurant que la paparra surti sencera. Aquesta operació s’ha de fer amb guants. També s’ha de valorar acudir a un centre de salut si s’observa tenir adherida alguna paparra.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari