Detectat un cas positiu de febre del Nil occidental a Reus

La Conselleria de Salut, la Secretaria de Salut Pública i l’Ajuntament de Reus (Tarragona) van activar a mitjans de setembre un pla d’informació, vigilància, prevenció i tractament arran de la detecció d’un cas positiu de febre del Nil i un altre de probable a la ciutat.

Es tracta d’una parella, un home de 90 anys i una dona de 85, que van ingressar a l’Hospital Sant Joan de Reus el 31 d’agost amb un quadre neurològic. L’home és un cas de positiu confirmat, mentre que la dona a hores d’ara només és un cas probable. La parella continua ingressada i en evolució favorable, segons va informar el Departament de Salut.

Atès que la febre del Nil es considera una malaltia emergent, i que un cas ja s’ha de considerar com un brot, l’Ajuntament de Reus, en coordinació amb el Departament de Salut i la Secretaria de Salut Pública va posar en marxa un pla d’informació, vigilància, prevenció i tractament.

La febre del Nil occidental és una malaltia infecciosa causada pel virus del Nil occidental (VNO). Es tracta d’una zoonosi, és a dir, d’una malaltia que es transmet dels animals a l’ésser humà.

La principal via de transmissió és a través de la picada de mosquits infectats. S’han identificat fins a quaranta espècies de mosquits capaços d’actuar com a transmissors de la malaltia, principalment del gènere Culex, algunes de les quals, com ara el Culex pipiens, es troben àmpliament distribuïdes a Catalunya.

Els mosquits piquen aus infectades i el virus passa a les glàndules salivals del mosquit; quan torna a picar, injecta el virus als éssers humans i als animals, que els pot causar la malaltia. Es coneixen també altres vies de transmissió menys freqüents, com el trasplantament d’òrgans o la transfusió sanguínia a partir de pacients infectats.

No s’ha confirmat cap cas de transmissió de persona a persona, ni de transmissió del virus al personal sanitari assistencial, tot i que sí que se n’han descrit de transmissió del virus a personal de laboratori.

El període d’incubació se situa entre 2 i 14 dies i en humans la infecció del VNO no produeix símptomes en el 80% dels casos. Al 20% restant els pot causar febre >38,5 °C i almenys un dels símptomes següents: miàlgia (dolor muscular), artràlgia (dolor articular), cefalea (mal de cap), fatiga, i fotofòbia (intolerància anormal a la llum). També hi pot haver limfadenopatia (augment de la mida dels ganglis limfàtics) i exantema maculopapular (erupció a la pell).

La majoria dels casos infectats pel VNO són lleus. Els casos greus (menys de l’1%) presenten afectació neurològica, com ara meningitis, encefalitis (inflamació del cervell) i síndrome de Guillain Barré (inflamació dels nervis) o paràlisi flàccida. Les persones afectades són majoritàriament majors de cinquanta anys.

No hi ha cap medicament que pugui eliminar el virus. El tractament es basa en el control dels símptomes.

Com a principals mesures de prevenció, cal prevenir l’aparició de mosquits amb un correcte manteniment de les adequades condicions sanitàries del calvegueram, fosses sèptiques i embornals. També evitar l’acumulació d’aigua i mantenir en condicions higiènico sanitàries les piscines, basses i estanys.

Pel que fa a la prevenció per part de la ciutadania, les recomanacions son disposar de mosquiteres a les vivendes, vestir peces de roba que cobreixin la major part de la superfície del cos i utilitzar repel·lents autoritzats sempre seguin les instruccions d’ús que es detallen al prospecte del producte.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari