Detectada una nova espècie de vespa invasora, l’oriental, a Catalunya

La Generalitat ha informat recentment (13/09/2022) que s’ha confirmat la presència al Port de Barcelona d’un vesper de vespa oriental (Vespa orientalis).

Tot i que l’any 2012 ja s’havia detectat la presència de la vespa oriental a València i aquest estiu s’han vist exemplars d’aquesta espècie invasora a Algesires i a Madrid, aquest és el primer cop que se n’albiren a Catalunya.

La Vespa orientalis és una espècie exòtica invasora procedent del Mediterrani oriental, l’Àsia occidental, l’Orient mitjà i l’Àfrica nord-oriental i la seva via d’entrada és a través del transport de mercaderies.

L’arribada d’aquesta espècie pot repercutir greument sobre la biodiversitat i les activitats econòmiques, apicultura i cultius fruiters, i pot representar un problema de salut pública en produir picades doloroses.

És una vespa de mida mitjana, una mica més gran que la vespa asiàtica (Vespa velutina) i més petita que l’autòctona.

A diferència de la vespa asiàtica, que té cap negre amb colors ataronjats al frontal, un tòrax marró, línia groga prima en el primer abdomen i potes grogues, la vespa oriental es pot diferenciar fàcilment pel seu color marró vermellós amb taques grogues al cap i dues franges grogues al final de l’abdomen.

Totes dues són espècies agressives. La vespa oriental i la vespa asiàtica també s’estableixen en entorns urbans, al contrari que altres insectes similars que es troben només en espais rurals. Les picades són perilloses per als humans pel seu dolor i, si s’és al·lèrgic, pot causar greus problemes de salut. La mortalitat només és possible en casos de persones al·lèrgiques.

La prevenció, juntament amb la detecció ràpida i l’erradicació, són claus en la lluita contra les espècies invasores, una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari