La crisi climàtica provocarà plagues forestals més agressives i mortíferes

Les sequeres, cada cop més llargues, intenses i freqüents, deixen els arbres debilitats de manera que els atacs dels insectes els afecten més i, per tant, els poden matar més fàcilment. Aquestes són algunes de les conclusions d’una investigació del CREAF, que ha constatat que les plagues cada cop maten més arbres a causa de les noves condicions a les que ens està sotmetent la crisi climàtica.

En aquest estudi s’ha fet un seguiment durant 10 anys a 130 parcel·les de boscos de tot Europa. El 30% dels arbres estudiats estan infestats per algun escarabat barrinador, que perforen l’arbre i hi fan galeries per alimentar-se. Són espècies autòctones, amb les que els nostres arbres estan acostumats a conviure i a sobreviure-hi. Però l’estrès que pateixen per la falta d’aigua els torna més vulnerables. Fins al punt que, dels arbres observats, el 6% ja ha mort. A més, l’augment de temperatura afavoreix que aquests insectes es reprodueixin més ràpid. Una tendència que l’escalfament global també agreujarà.

Tot i que a Catalunya els arbres estan més acostumats que en altres punts del planeta a les sequeres continuades, la crisi climàtica les ha agreujat de manera tan extrema i tan ràpidament que els efectes són molt greus. En algunes comarques, per exemple, el pi roig ja s’ha extingit. Es tracta d’una espècie més sensible que d’altres. Així que un dels resultats de l’estudi és que, en les pròximes dècades la fesomia dels boscos europeus canviarà, fent que espècies més resistents ocupin el lloc de les que desapareguin.

L’estudi ha estat possible gràcies a la feina conjunta del CREAF, la UAB i l’Institut Federal Suís. L’objectiu és aconseguir que s’implantin mesures per limitar els efectes negatius dels canvis que ja ens porta el canvi climàtic i als que ens hem d’adaptar.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari