Control de culícids a l’Empordà (Àlex Ollé, Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter), xerrada tècnica a l’AGO

Àlex Ollé, coordinador tècnic del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, va impartir el passat 25 de març a Montferri la xerrada tècnica Control de culícids a l’Empordà, 40 anys d’experiència, com a prèvia a l’inici de l’Assemblea General Ordinària 2022 d’ADEPAP.

Ollé va iniciar la ponència amb un breu context històric i amb l’explicació de com va crear-se el Servei de Control de Mosquits i la seva àrea d’actuació, que actualment comprèn 18 municipis de la zona. Tot seguit, i després de detallar el cicle biològic del mosquit i les espècies que es poden trobar a l’Empordà, va fer ènfasi en aquelles que poden ser vectors transmissors de malalties, com l’Aedes aegpti i albopictus (Dengue, Chikungunya, febre groga), mosquits del gènere Culex sp. (Virus del Nil Occidental) i d’altres que poden provocar la malària o el paludisme, actualment eradicades al nostre país i que es troben només en “casos importats”.

L’expert va explicar com els hàbitats són claus per a determinar les espècies de mosquits que s’hi poden trobar, les seves característiques i el tractament adequat per a fer-ne el control.

Així mateix, Àlex Ollé va alertar de la presència cada cop més gran d’espècies invasores com l’Aedes koreicus, l’Aedes japonicus, l’Aedes albopictus i l’Aedes aegypti, de les quals en va detallar l’expansió.

Finalment, va explicar com es fa el control de mosquits i els sistemes i tractaments aplicats tant pel que fa a l’activitat programada segons els hàbitats i la tipologia d’espècies que s’hi troben, com a l’activitat no programada -inundacions, incidències específiques-.

Ollé va afirmar en la seva ponència que “controlar la densitat de mosquits implica la millora del benestar de l’economia i el control vectorial”.  Per a l’expert, “l’ús de biocides biològics en el control larvari implica la conservació de la biodiversitat”.

Els membres d’ADEPAP poden consultar la presentació sencera clicant en aquest enllaç.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari