Com prevenir infeccions per Shigella

La infecció per Shigella (Shigel·losi) és una infecció gastrointestinal causada per un grup de bacteris coneguts com Shigella: Shigella sonnei, S. flexneri, S. boydii i S. dysenteriae.  El signe principal d’infecció per Shigella és la diarrea, que sol contenir sang.

La seva via de transmissió és fecal-oral i se l’ha aïllada en aigua i aliments contaminats amb excrements humans. Les persones s’infecten amb Shigella, molt contagiosa, quan entren en contacte i ingereixen petites quantitats de bacteris provinents de la femta d’una persona infectada.  A diferència de la salmonel·losi o la campilobacteriosi, la Shigel·losi no és una zoonosi, és a dir, no es transmet d’animals a humans ja que aquests primers no són portadors del bacteri, sinó que el seu principal reservori és l’intestí de l’ésser humà.

Per exemple, pot passar que hi hagi infecció de Shigella per la manipulació i preparació d’aliments quan el personal que els manipula no es renta bé les mans després de fer servir el bany. El bacteri també es pot transmetre a través d’aliments infectats. Els de major risc de contaminació per Shigella es consideren les fruites i verdures que es consumeixen crues, en amanides o formant part de productes llestos per al consum, com entrepans, o en beure o nedar en aigua no potable.

Els nens menors de 5 anys tenen més probabilitat de contraure una infecció causada per Shigella, però pot passar a qualsevol edat. En general, els casos lleus desapareixen sols en una setmana. Quan es necessita tractament, els metges solen receptar antibiòtics.

La Shigel·losi està considerada una de les diarrees d’origen bacterià més transmissible, ja que amb una dosi molt baixa pot causar infecció. Els brots ocorren amb més freqüència a guarderies i escoles, residències, restaurants o hospitals.

Durant el processament dels aliments, el principal tractament d’inactivació de Shigella és la temperatura: no sobreviu a tractaments tèrmics a 70ºC o a la pasteurització (60ºC durant 30 minuts), i no es multiplica a temperatures de refrigeració (<10ºC).

També és important el control de l’aigua de regar fruites i verdures, així com separar els aliments crus dels processats i mantenir superfícies, utensilis i altres materials utilitzats amb una bona neteja i desinfecció.

Finalment, cal tenir cura del control de les mosques en establiments alimentaris, ja que aquests insectes poden transmetre el bacteri en aturar-se en els aliments si prèviament s’hi han contaminat en tocar matèria fecal.

Així doncs, per prevenir les infeccions per aquest bacteri és imprescindible mantenir unes bones pràctiques d’higiene, especialment en la indústria alimentària, en la manipulació i en la preparació d’aliments.

Per tot plegat, en aquest tipus de serveis alimentaris o residencials, és molt important comptar amb un servei integral de control de plagues i desinfecció, així com confiar en els professionals especialitzats.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari