Cargol poma, plaga controlada però no eradicada
La plaga del cargol poma (Pomacea maculata) es va introduir al riu Ebre el 2008 i va començar a afectar enormement els arrossars del delta d’aquest riu. El control d’aquesta plaga invasora, originària d’Amèrica del Sud, Amèrica Central i el sud dels Estats Units, és molt difícil, ja que les femelles són força prolífiques amb més de vuit-cents ous per posta. És una espècie molt resistent a condicions adverses, com ara aigües càlides o fredes, i també a masses d’aigua nitrificades. A més, pot viure tant dins com fora de l’aigua.
Des de l’any 2014, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, MITECO), controla l’evolució de la plaga del cargol poma al riu Ebre. Els dos primers anys d’estudi es va observar un creixement exponencial de l’espècie i els dos següents (2016 i 2017) es van capturar un nombre encara més gran d’exemplars. Entre el 2018 i el 2021 s’ha detectat un descens gradual de l’espècie. Tenint a més en compte que, el 2021, es va fixar una zona de tallafocs a Tortosa, aconseguint evitar que es tornés a colonitzar el riu aigües amunt d’aquesta localitat. En els darrers anys s’han localitzat focus aïllats, deguts possiblement a deixalles de cargol utilitzades com a esquer o als retorns de regadiu, procedents dels camps de cultiu.
A mitjan aquest mes de maig de 2022 es va iniciar de nou la campanya periòdica de control del cargol poma al Baix Ebre, que s’allargarà fins al mes d’octubre. En el transcurs d’aquests mesos, la CHE realitzarà treballs de prospecció del riu Ebre, des de Miravet fins a Tortosa, retirant postes i exemplars, i retirant també vegetació per crear barreres naturals davant d’una possible expansió de l’espècie aigües amunt del riu.
La CHE recorda que està totalment prohibida la manipulació del cargol poma per al seu ús com a esquer viu o qualsevol altre fi.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!