El canvi climàtic també farà augmentar les plagues de llagostes

El canvi climàtic augmentarà dràsticament la intensitat dels eixams de llagostes, cosa que comportarà la pèrdua d’encara més cultius per plagues d’insectes i amenaçarà la seguretat alimentària.

Un estudi de la Universitat d’Arizona State, publicat recentment a Ecological Monographs, descriu els resultats d’una quantitat considerable de dades recopilades sobre la fisiologia de les llagostes sud-americanes i demostra que els models de distribució d’espècies que consideren la fisiologia a més de la temperatura poden remodelar allò que podem esperar veure a mesura que continua el canvi climàtic.

Com les persones, les llagostes poden ser tímides o sociables. Majoritàriament, les poblacions de llagostes poden passar diverses temporades en una població de baixa densitat, anomenada fase solitària. Les llagostes són de marró o verd críptic: tímides, solitàries i relativament inofensives a escala econòmica global. No obstant això, quan les circumstàncies són les adequades, el nombre de llagostes augmenta fins a l’amuntegament, cosa que desencadena un canvi dràstic a una fase gregària: social, de colors brillants i capaç de formar eixams migratoris de 80 milions de llagostes per quilòmetre quadrat.

Amb cada llagosta consumint fins a 2 grams de vegetació per dia, un eixam d’aquesta mida pot viatjar fins a 90 milles per dia, consumint la mateixa quantitat de menjar que 35.000 persones.

Justament a principis de juny de 2022 una plaga de llagostes va arrasar tres municipis de Badajoz. Segons va informar el diari Hoy, les finques de tres municipis de la comarca de la Serena van patir una plaga de llagostes. Aquestes van devorat sembrats, plantes i arbres, a finques de Cabeza del Buey, Zarza Capilla i Peñalsordo.

La Direcció General dAgricultura i Ramaderia de la Junta d’Extremadura va haver de dur a terme tractaments fitosanitaris per dissipar la presència massiva daquests insectes, però sembla que no va ser suficient.

Les condicions meteorològiques, com les onades de calor contínues, han pogut afavorir l’aparició d’aquestes plagues, properes a zones humides com els embassaments de La Serena i Zújar.

La Junta d´Extremadura compta amb un pla de prevenció contra plagues de llagostes. Tot i això, el descontentament entre els habitants de la zona no para de créixer ja que asseguren que lluny de millorar, la situació va a pitjor.

Segons va informar Hoy, la Junta d’Extremadura no va aplicar cap tipus de producte fitosanitari a La Serena l’any passat per les prohibicions de l’agricultura ecològica. Això suposa un risc alt de patir plagues d’aquest tipus, que no triguen a arrasar amb tot al seu pas.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari