Alerta per l’arribada a Europa de la formiga de foc

S’han descobert nombroses colònies d’aquesta espècie exòtica invasora a Sicília (Itàlia) i es tem per la seva arribada a l’estat espanyol. La formiga vermella de foc (Solenopsis invicta) és considerada una espècie de les més invasores i que provoca les majors pèrdues econòmiques al món, a més de produir picades molt doloroses. Aquest descobriment es recull a un estudi internacional publicat a la revista Current Biology, liderat per l’Institut de Biologia Evolutiva, un centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Les conclusions de l’estudi es recullen en un extens article de l’agència SINC.

L’estudi ha identificat 88 nius de la formiga vermella de foc repartits en unes 5 hectàrees a prop de la ciutat de Siracusa, a Sicília, Itàlia. Aquestes colònies invasores, segons les anàlisis genètiques de l’estudi, podrien procedir de la Xina o els Estats Units, on també és una espècie invasora.

Segons aquest mateix estudi, les prediccions sobre la colonització d’aquesta formiga a Europa i la possible expansió pel continent, que es podria veure facilitada pel canvi climàtic, són alarmants. A partir de les condicions ambientals actuals, l’estudi conclou que aquesta espècie invasora es podria establir al 7 % del continent, aproximadament; la meitat de les àrees urbanes a Europa serien aptes per al seu establiment a causa de les condicions ambientals. Grans ciutats com Barcelona, Roma, Londres o París podrien veure la seva activitat alterada per aquesta espècie invasora, que pot afectar l’estil de vida de les persones per la seva abundància i agressivitat.

La formiga vermella de foc és una espècie invasora procedent d’Amèrica del Sud que provoca un gran impacte en els ecosistemes, l’agricultura i la salut humana. La seva picada és dolorosa i irritant i pot generar pústules i reaccions al·lèrgiques, i pot arribar a produir un xoc anafilàctic.

En menys d’un segle, aquesta formiga s’ha establert a gran part dels Estats Units, Mèxic, el Carib, la Xina, Taiwan i Austràlia, i només ha pogut ser erradicada a Nova Zelanda. La seva presència als Estats Units provoca una pèrdua estimada de prop de 6.000 milions d’euros a l’any, mentre que països com Austràlia destinen milions a la seva erradicació, encara sense èxit.

Podeu trobar l’article de l’agència SINC clicant aquí i l’estudi sencer en aquest enllaç.

També podeu veure tot seguit  el vídeo publicat per l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE).

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari