ADEPAP alerta de la possible arribada a Catalunya d’una nova espècie invasora de mosquit transmissor de virus

L’Aedes japonicus, nova espècie invasora de mosquit provinent del Japó, Corea, el sud de la Xina i Rússia, va ser detectat l’any passat a l’estat espanyol i ja s’ha estabilitzat en àmplies zones com Astúries, Cantàbria i “no es descarta que ho faci cap a Galícia i cap a d’altres territoris del nord de la península, com Catalunya”, s’adverteix des d’ADEPAP.

En les últimes dècades s’ha anat expandint sobretot pel comerç de pneumàtics usats i és un excel·lent vector de virus infecciosos com el Dengue, el Chikungunya i, especialment, el virus del Nil Occidental.

Aquest nou mosquit invasor resisteix millor els climes freds que el conegut mosquit tigre i prefereix zones rurals, especialment amb ramaderia i amb vegetació abundosa. De fet, pot continuar latent durant l’hivern perquè els ous resisteixen fins i tot la congelació.

L’Aedes japonicus es de color marró, una mica més gran que el mosquit tigre i té ratlles daurades al tòrax (són blanques en el cas del mosquit tigre). “Per la seva ràpida capacitat d’expansió, aquest mosquit és molt difícil d’eradicar i ha vingut per quedar-se”, explica Quim Sendra, president d’ADEPAP. “Si arriba a Catalunya ho farà al nord i en zones de muntanya, boscoses i on la ramaderia hi sigui present, ja que aquest insecte no s’adapta a zones geogràfiques amb temperatures que superin els 30ºC”.

Com també passa amb el mosquit comú i el mosquit tigre, la femella de l’Aedes japonicus posa les seves larves en petits basals o  llocs on es pugui acumular aigua. Per tant, “com a prevenció contra tots els mosquits, cal que mirem d’evitar aquests petits tolls per impedir que es reprodueixin”, aconsella Sendra.

Podeu trobar més informació a la nota de premsa NP_nova espècie mosquit invasor transmissor malalties_agost2020

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari