El 6 de juliol es commemora el Dia Mundial de la Zoonosi
El Dia Mundial de la Zoonosi, que es commemora cada 6 de juliol, és una efemèride que pretén conscienciar la població sobre els riscos de transmissió de malalties zoonòtiques, així com el seu impacte en el benestar i la salut dels éssers humans i els animals. La tria d’aquesta efemèride està relacionada amb la data en què el científic Louis Pasteur va aplicar a França la primera vacuna antiràbica a l’infant Joseph Meister l’any 1885, mossegat per un gos rabiós.
El 60% de les malalties humanes infeccioses són d’origen zoonòtic. A més, un 75% dels agents patògens de les malalties infeccioses emergents, com l’Ebola, el VIH o la COVID-19, són d’origen animal.
Les Zoonosis són malalties infeccioses transmissibles per animals vertebrats als éssers humans. Aquestes malalties zoonòtiques es transmeten de diferents formes: per contacte directe, com la Ràbia; per factors ambientals, com la COVID-19, la Tuberculosi o l’Ebola; per tansmissió alimentària, com la Salmonel·losi, Brucel·losi, Campilobacteriosi; i a través de vectors, com la Leishmaniosi, la Malaltia de Lyme o la Malària.
El canvi climàtic, la sobreexplotació de la vida silvestre i el comerç il·legal d’espècies, la globalització i els viatges internacionals i nous vectors de malalties zoonòtiques són alguns dels factors que incideixen en l’aparició d’aquest tipus de malalties.
Per prevenir-les, cal que administracions públiques, agències internacionals i la societat, tant des de l’àmbit privat com des de les empreses, executin accions conjuntes i coordinades. És molt important la divulgació i la informació sobre els riscos de contagi de malalties per interacció amb els animals. Les vacunes, el control de vectors i les actuacions professionals de desinfecció i control de plagues també n’eviten la propagació.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!