El 5 de desembre se celebra el Dia Mundial del Sòl

Amb l’objectiu de conscienciar el món sobre la importància de disposar d’un sòl sa i lluitar per la gestió sostenible dels recursos, el 5 de desembre se celebra el Dia Mundial del Sòl.

Amb aquesta efemèride es busca, doncs, incentivar en la població mundial una preocupació per la cura i ús que es fa del sòl en matèria d’agricultura i en totes les interaccions humanes amb el recurs en general.

L’origen d’aquesta commemoració prové de la Unió Internacional de Ciències del Sòl (IUSS) que va recomanar una jornada internacional per homenatjar-lo l’any 2002. Posteriorment Tailàndia va reiterar la proposta i la FAO va donar suport a la creació del Dia Mundial del Sòl en el marc de l’Aliança Mundial pel Sòl. Finalment va ser al desembre del 2013 quan la proposta va ser aprovada per l’Assemblea General de l’ONU, i el 2014 es va convertir el primer any d’aquesta celebració.

Un dels principals problemes que pateix el sòl és l’erosió, és a dir, la remoció de capes de la superfície per part de fenòmens climàtics com l’aigua i el vent, però també per part del factor humà com el cultiu intensiu o l’ús de sòls fèrtils per a projectes de construcció urbana. A més, l’erosió accelerada dels sòls pot portar conseqüències veritablement desastroses i, si no s’actua de manera immediata, es preveu que a l’any 2050 el 90% dels sòls que componen el nostre planeta estiguin totalment degradats.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari