20 anys del brot de pesta porcina clàssica a Catalunya

La pesta porcina és una malaltia infecciosa molt contagiosa que causa una alta mortalitat en el bestiar. Atès que no existeix un tractament per a aquesta malaltia, les autoritats sanitàries sacrifiquen els animals quan es produeix un brot d’aquest tipus. Investigadors de la UAB van observar un cas ocorregut a Catalunya per estudiar els passos que segueix aquest mortal virus.

El brot, detectat entre el juny de 2001 i el maig de 2002, es va desenvolupar en dues onades. En primer lloc es va veure afectada la província de Lleida i després la de Barcelona. A Catalunya es van infectar 39 granges, principalment a les comarques del Segrià i d’Osona.

22 de las granges infectades van ser detectades en base a una sospita clínica per part del veterinari clínic i en alguns casos per part del granger. A la resta de les 17 granges els casos es van detectar gracies als sistemes de vigilància establerts. La transmissió del virus entre granges es va establir en 30 granges i es va a atribuir al moviment de persones entre aquestes en el 23% dels casos, al d’animals en el 13%, vehicles en el 10%, proximitat a una altra granja infectada en el 18% dels casos, el vehicle de transport de cadàvers en el 8% i als purins en el 5%.

En 9 granges no es van tenir prou dades com per intentar establir la via més probable de transmissió del virus. El virus aïllat en les dues onades del brot van ser idèntics i pertanyien al subgrup 2.3. El mode en el que el virus va a entrar al país no va poder ser establert.

La pesta porcina clàssica es pot trobar arreu del món i es considera una de les malalties que més danys ocasiona en la indústria porcina mundial des del punt de vista sanitari i econòmic.

És causada per un virus de la família dels Flaviviridae per l’organització del seu genoma, la seva estratègia de replicació, la polaritat i l’homòloga de les seves seqüències. Aquesta malaltia es troba estretament relacionada amb la que causen els virus de la diarrea viral bovina en els bòvids (BVDv) i el virus de la malaltia de la frontera en els ovins (BDv), ja que tots tres virus formen part del mateix gènere.

La pesta porcina clàssica figura en la llista de malalties del Codi Sanitari per als Animals Terrestres de l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) i és de declaració obligatòria. Només afecta a la família Suidae, a la qual pertanyen els porcs domèstics, porcs senglars i porcs salvatges.

Referència: A. Allepuz, J.Casal, J.Pujols, R. Jové, I. Selga, J. Porcar, M. Domingo. Descriptive epidemiology of the outbreak of classical swine fever in Catalonia (Spain). The Veterinary Record – 24 March 2007; Vol. 160, No. 12.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari